Elkészült a Repülő puli-installáció Washingtonban

A hétvégére, a látogatók első nagyobb rohamának kezdetére elkészült Washingtonban Szőke Gábor Miklós Repülő puli elnevezésű installációja a Smithsonian Folklife Festival (SFF) területén.

Szőke Gábor Miklós Magyar repülő puli című alkotásán dolgozik a washingtoni Smithsonian Folklife Festival (SFF) magyar területén 2013. június 29-én.  - MTI fotó: Pogár Demeter

Szőke Gábor Miklós Magyar repülő puli című alkotásán dolgozik a washingtoni Smithsonian Folklife Festival (SFF) magyar területén 2013. június 29-én. – MTI fotó: Pogár Demeter

Az SFF égisze alatt megrendezett Magyar örökség – Az újjáéledés gyökerei fesztiválprogram keretében megépült, mintegy négy méter magas, több ezer fekete- és a kutya nyelvénél piros – farúdból álló alkotást a szobrászművész és asszisztensei 200 munkaóra alatt csavarozták össze a magyar pavilonok között. A munkát a rekkenő hőség és zivatarok is nehezítették, amelyek miatt péntek délután a részvevőknek és a látogatóknak el kellett hagyniuk a fesztivál területét.
A szobor alkotója az amerikai fővárosba Oroszországból érkezett, ahol Vikszában, Moszkvától mintegy 400 kilométerre keletre egy hatalmas unikornis-szobrot készített.

„A Repülő pulinak itt kellett lennie, ezért iderepült” – nyilatkozott az MTI-nek fáradtan mosolyogva a munka hajrájában, a kialvatlanságtól kimerült művész.

Szőke Gábor Miklós Hintalovát jelenleg egy horvátországi fesztiválon mutatják be. A szobrász Washingtonból Moszkvába tér vissza, ahol a Gorkij-parkban készül installációkat építeni. Novemberben Hongkongban lesz egy nagyobb kiállítása, az év vége előtt Isztambulban pedig egy oroszlánt fog megépíteni.

„Otthon főleg az anyaghasználatról ismernek. A Deák téren ott állnak immár három-négy éve a hatalmas dobermanjaim, Dante őrei. Szerintem őket ismerik a legtöbben, de nagyon sok szobrom van Magyarországon, a Balatontól Budapesten át az Alföldig, házak homlokzatán, erdőben és állatkertekben” – mondta a művész.

Az amerikai főváros szívében június 26-30., illetve július 3-7. között zajlik a világ élő kulturális örökségét bemutató Smithsonian Folklife Festival, amelynek díszvendége idén Magyarország.

Az SFF Washington legnagyobb, 1967 óta évente megrendezett kulturális fesztiválja, látogatóinak száma minden évben egy-másfél millió, a média útján pedig akár 40 millió embert is elérhet. Magyarország első ízben meghívottja a rangos eseménynek, amelyen bemutatkozik a magyar zene, tánc, kézművesség, borászat és gasztronómia.

Forrás: MTI