Nyolc premierfilm hétfőnként a Francia Intézet kertmozijában

Változatos műfajú filmekkel készül a nyárra a budapesti Francia Intézet kertmozija: hétfőtől augusztus 19-ig nyolc francia premierfilmet – vígjátékot, drámát, kosztümös filmet és road-movie-t – vetítenek a margitszigeti Holdudvarban.

Hétfőn Moliére Mizantrópjának egy szokatlan feldolgozása látható Philippe Le Guay rendezésében. A 2013-ban készült Moliére két keréken című vígjátékot Fabrice Luchini, Lambert Wilson és Maya Sansa főszereplésével vetítik – közölte az intézet az MTI-vel.

A nagy francia impresszionista festőről, fiáról és egy fiatal modellről szól az első világháború idején játszódó Renoir című filmdráma, amelyet július 8-án tekinthet meg a közönség. A Gilles Bourdos rendezte film főbb szerepeit Michel Bouquet és Vincent Rottiers alakítja.

Július 15-én Antonin Peretjatko A júliusi randevú című vígjátéka négy francia fiatal útját kíséri végig az aktuális gazdasági válság idején. A Keressétek Hortense-t című mozgókép július 22-én egy szerb bevándorló lány és Damien, a kínai kultúra professzora életének összefonódását mutatja be. Mathieu Demy, Salma Hayek és Géraldine Chaplin főszereplésével július 29-én az Americano című drámát vetítik. A történet szerint a főszereplő férfi visszatér Los Angelesbe, ahol egy titokzatos lány nyomába ered.

Az augusztus vígjátékkal indul: 5-én a Marc Fitoussi rendezte Pauline nyomoz című filmben az önjelölt detektívlány és a vonzó úszómester nekilát, hogy felgöngyölítsen egy bűntényt. Augusztus 12-én a Búcsú a királynémtól című francia-spanyol kosztümös film Léa Seydoux, Diane Kruger és Virginie Ledoyen szereplésével Marie Antoinette felolvasónőjének utolsó napjait jeleníti meg a forradalom idején. Az augusztus 19-i vetítés Simon Eskenazy klarinétművész különös szerelmi életét mutatja be Jean-Jacques Zilbermann rendezésében.

Forrás: MTI