Zeneműkiadói szerződést írt alá a BMG-vel a Rolling Stones

A brit rockegyüttes zeneműkiadói szerződést írt alá a német Bertelsmann médiaóriás tulajdonában lévő BMG kiadóval, miközben nagyszabású nyári koncertsorozatra készül eddigi slágereinek népszerűsítése céljából.

A megállapodás értelmében július 1-jétől a cég végzi közvetlenül a Mick Jagger és Keith Richards által 1983 óta írt összes dal promócióját, a számok filmes-, televíziós- és reklámszektorban való felhasználási jogának értékesítését és biztosítja, hogy a szerzők megfelelő részesedést kapjanak szerzeményeik digitális zenei szolgáltatásokon való terjesztése után. A megállapodás értelmében a BMG lesz a felelős az 1983 előtti dalok jogdíjainak kezeléséért is.

RollingStonesNegyven év után ez az első alkalom, hogy külső vállalat fog felelni a Jagger-Richards-dalokért. A banda 1971 és 1983 közötti számait jegyző EMI Music Publishing volt ugyanis az utolsó külső cég, amely zeneműkiadói szerződést írt alá a rockerekkel, mielőtt azok saját kezükbe vették dalaik sorsának egyengetését.

A legendás zenekar, amelynek első kislemeze egy Chuck Berry-feldolgozás volt 1963-ban, szombaton ad koncertet a híres Glastonbury Fesztiválon, ahol most először lép színpadra, majd a nyár folyamán több londoni fellépéssel is megörvendezteti rajongóit.

A BMG vállalattal kötött megállapodásra azután került sor, hogy a megalakulásának 50. évfordulóját ünneplő zenekar összes eddigi – digitálisan újradolgozott – felvétele felkerült múlt héten az iTunes online zeneboltba.

A banda több mint 200 millió lemezt adott el világszerte és mintegy negyvenszer turnézott, legtöbbször Európában és Észak-Amerikában az 1960-as és 1970-es években.

Forrás: MTI