Több ezer hagyományőrző íjász találkozik Ópusztaszeren

A Kárpát-medence minden szegletéből több ezer vendég érkezik szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba, a hagyományőrző íjásztalálkozóra, a Nyílzáporra.

nyilzapor_2012_hagyomanyorzo_ijaszat_opusztaszer-200x200Kodácz Csengele elmondta, a családoknak szóló program a délelőtti íjászregisztrációval kezdődik. A 10. századi vitézek hadi tábora, kézművesvásár, középkori játékok és kiállítások mellett bábelőadás, gólyalábas vásári komédia, középkori duda- és dobmuzsika, szeri patika – gyógyító növények kiállítása -, solymászat, kemencés sütés és nomád ételek kóstolója is várja a vendégeket.

A Csete jurtában A lovas íjászat története címmel kiállítás nyílik, de lesz gyalogos vívó- és lovas hadibemutató is a Kassai Lovasíjász Iskola növedékeinek részvételével. A Nomád parkban a vendégek tanulhatnak az Árpád-kori íjászati módszerekről, tartanak íjászoktatást, és lehetőség nyílik az íjak kipróbálására is.

A rendezvény leglátványosabb elemének a délutáni együttlövés ígérkezik, amikor csaknem kétezer gyalogos és lovas íjász szabályos hadrendbe felsorakozva együtt hagyományos – visszacsapó-merevszarvú – magyar íjával kilövi nyílvesszőjét. A hagyományőrző harcosok a 907-es pozsonyi csata emléke előtt tisztelegve szabadtéri hadijáték keretében idézik meg az első kárpát-medencei, magyar honvédő háborút. Az egész napos rendezvény este szertűzzel és moldvai zenével záródik.

Forrás: MTI