Mintegy 230 film szerepel a 48. nemzetközi filmfesztivál programjában Karlovy Varyban

Mintegy 230 filmet – köztük magyar alkotásokat is – láthatnak az érdeklődők a 48. nemzetközi filmfesztiválon Karlovy Varyban.

Az ünnepélyes megnyitóra pénteken este, míg a díjkiosztó gálaestre július 6-án szombaton kerül sor. Tavaly a filmszemlének több mint 121 ezer nézője volt. Az idén is hasonló az érdeklődés, s a belépőjegyek fele már elővételben elkelt.

Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmfesztiváljának versenyprogramjában összesen 14 film – egyebek között cseh, brit, olasz, lengyel és magyar alkotás – szerepel. A győztes alkotás a hagyományos fődíjon, a Kristály Glóbuszon kívül 30 ezer dolláros pénzjutalmat is kap.

Meghívást kapott a versenyprogramba Szász János nemzetközi szereplőgárdát felvonultató A nagy füzet című alkotása is. A film története a második világháború idején egy határszéli faluban a nagymamánál nevelkedő és a könyörtelen világban túlélni igyekvő ikerpár megrázó története. A Karlovy Vary-i bemutatón a film rendezője és a főszereplők is részt vesznek.

A 14 versenyfilm alkotói közül hárman – a Krysztof Krauze-Joanna Kos páros, illetve Joseph Madmony – egy-egy alkalommal már korábban elnyerték a Kristály Glóbuszt.

A péntek esti megnyitón John Travolta, a világhírű amerikai színész életműdíjat kap. Travolta a hetvenes évek második felében bemutatott Szombat esti láz című film főszereplőjeként szerzett magának hírnevet. A nyugat-csehországi fürdővárosban részt vesz a The Killing Season című film bemutatóján, amelyben Robert De Niróval játszik együtt. Robert De Niro 2008-ban kapott életműdíjat Karlovy Varyban.

A filmszemle díszvendége az idén Oliver Stone Oscar-díjas amerikai rendező és forgatókönyvíró lesz, a nemzetközi zsűriben a lengyel Agnieszka Holland elnököl.

Stone szintén Kristály Glóbuszt kap a világ filmművészetéhez való hozzájárulásáért. Az amerikai producer az Éjféli expressz című film forgatókönyvéért 1979-ben kapott először Oscar-díjat. A fesztivál nézői egy válogatás keretében ízelítőt kapnak Stone legjobb filmjeiből.

Ugyanilyen elismerésben részesül Theodor Pistek akadémiai festőművész, aki Milos Forman cseh származású világhírű amerikai rendező filmszereplőinek legfőbb kosztümtervezője.

Jirí Bartoska, a fesztivál elnöke szerint a szemle idei költségvetése 135-140 millió korona. Ebből az állam 30 millió, a város 8 millió, míg a régió 3 millió koronát fedez. A többi pénzt a rendezők a támogatóktól kapták.

Közép-Európa legelső filmfesztiválját 1946-ban alapították az Osztrák-Magyar Monarchia egykori fürdővárosában, Karlsbadban, mai nevén Karlovy Varyban. A rendezvényt a Filmproducerek Nemzetközi Szövetsége (FIAPF) A-kategóriásnak minősítette.

Forrás: MTI