Bostonba szerződik Rónai András

A Magyar Táncművészeti Főiskola 2012-13-as tanévében 11 lány és 6 fiú növendék – köztük a Bostonba szerződő Rónai András – fejezi be a klasszikus balettművész szakot. Vizsgaelőadásuk, amely tanulmányaik utolsó nagy megmérettetése, a Magyar Állami Operaházban péntek este látható.

Rónai András magyar balettművész fellép a Helsinki Nemzetközi Balettversenyen a Finn Nemzeti Operaházban.(MTI/EPA/Markku Ojala)

Rónai András magyar balettművész fellép a Helsinki Nemzetközi Balettversenyen a Finn Nemzeti Operaházban.(MTI/EPA/Markku Ojala)

A vizsga előtti hetekben – ahogy eddig minden évben – a főiskola végzősei már biztos szerződések birtokában készültek a technikai tudásukat és előadóművészi képességüket komplex módon bemutató darabokra. A végzősök többsége külföldre szerződik – közölte az MTI-vel a főiskola.

A Magyar Táncművészek Szövetsége Rónai Andrásnak ítélte oda az Évad legjobb végzőse címet, a fiatal táncos nyerte el az idei a Rudolf Nurejev Nemzetközi Balettverseny férfi kategóriájának első díját is. Rónai András augusztustól a Boston Ballet tagja lesz. A nagy, elsősorban klasszikus repertoárt játszó amerikai társulat a Nurejev-versenyt követően figyelt fel az MTF végzősére, aki már évek óta sikerrel szerepelt más nagy nemzetközi fesztiválokon és versenyeken is.

A hazai együttesek közül idén a Nemzeti Balett és a Győri Balett kötött szerződést a végzősökkel. A külföldi együttesek közül a Kassai Nemzeti Színház Balett Társulata, a Horvát Nemzeti Balett, a svájci  – neuhauseni – Cinevox Junior Company, a lengyel Lódzi Balett, a Rigai Nemzeti Balett, valamint kisebb orosz és román társulatok ajánlottak szerződést – szól a közlemény.

A főiskola idén is azzal segítette elő a végzősök elhelyezkedését, hogy február közepén a képesítő vizsgára külföldi szakembereket, társulatigazgatókat, -vezetőket hívott.

Az vizsgaelőadás érdekessége az a 20 perces neoklasszikus balett, amelyet a főiskola felkérésére a Magyar Állami Operaház balettművész-koreográfusa, Andrea Paolini Merlo készített Vivaldi és Bach muzsikájára. Andrea Merlo személyre szabott, közös részekre épülő fiatalos, izgalmas darabot készített, amely szándékai szerint egyszerre tükrözi az ifjak tisztaságát és a bármilyen technikai nehézséget legyőző merészségét.

Az esten a tavaly májusban elhunyt, gazdag örökséget hátrahagyó koreográfus, Seregi László előtt tisztelegnek a végzősök. Az alkotó Sylvia című balettjének egyfelvonásos változatát láthatja a közönség.

Három népszerű klasszikus balettből Petipa Don Quijote, A kalóz és A bajadér című darabjaiból is bemutatnak részleteket. A klasszikus hagyományokat követi Seregi László Spartacusának és Pártay Lilla Anna Kareninájának egy-egy részlete. Kulcsár Noémi Triója már kortárs alkotásként került a műsorba.

Forrás: MTI