Európai turnéra indul a Szent Efrém Férfikar

Európai turnéra indul a Szent Efrém Férfikar: a koncertsorozat csütörtökön az olaszországi Padovában kezdődik és a lengyel fővárosban, Varsóban zárul.

Padovában, a Santa Caterina templomban mutatkozik be csütörtök este a Szent Efrém Férfikar Bizánci mozaikok című műsorával. „Másnap a 24. Ravenna Fesztivál szervezésében, a magyar-olasz kulturális évad eseményei között – csodás bizánci környezetben – a ravennai San Vitale-bazilikában énekelünk” – mondta el az MTI-nek Bubnó Tamás, a kórus alapító-vezetője.

Az olaszországi koncerteken Lóczi Klára (mezzoszoprán) az énekkar vendégszólistája. Szombaton a kórus Szlovénia fővárosában is bemutatkozik: a 25. Ljubljanai Óvárosi Nyári Fesztivál keretében bizánci és magyar repertoárjukból énekelnek.

Másnap az ősi morva város, Breclav (Lundenburg) ünnepi rendezvényének díszhangversenyén lépnek fel. Idén a két nagy apostol, Szent Cirill és Metód hittérítő munkássága kezdetének 1150 éves évfordulóját ünneplik a nyugati szlávok. A műsorban elhangzik majd az a Liszt-mű is, a Slavimo Slavno Slaveni!, amelyet 1863-ban az ezeréves évfordulóra komponált a zeneszerző ószláv nyelven.

Lengyelországban, Plockban, illetve Varsóban zárul az európai turné. A varsói Balassi Intézet meghívására a Szent Efrém Férfikar július 2-án részt vesz a Máriapócs a magyar Czestochowa című kiállítás megnyitóján, majd a plocki székesegyházban ad hangversenyt. Július 3-án pedig a visegrádi négyek elnöki tisztének magyar átvétele alkalmából lengyel és magyar művekből összeállított ünnepi műsort adnak, ismét Varsóban.

A karnagy hozzátette: a Szent Efrém Férfikar rendkívül sikeres évadot zár, az Orientale Lumen sorozat 2. évadának minden koncertje telt házas volt a Szent István-bazilikában. A hazai hangversenyeken kívül az együttes koncertezett Munkácson, Ungváron, Brüsszelben, Szabadkán és a lengyel Mikolówban. Felléptek a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, amelyen a Rahmanyinov-évfordulók alkalmából a Vesperást és a Liturgiát adták elő.

Forrás: MTI