Megújult helyszínnel és programokkal várja látogatóit a Hegyalja Fesztivál

Tavalyhoz képest számos infrastrukturális fejlesztéssel és megújult területtel várja a fesztiválozókat a kedden kezdődő 14. Borsodi Hegyalja Fesztivál Tokajban és Rakamazon.

colour_hegyaljalogo_2013v1A tavaly elindított fejlesztéseknek köszönhetően a fesztivál teljes területe átalakult az idén, a legfontosabb újítás pedig az a beléptető- és rendezvénycsarnok, amelyet az alakjáról „nagyteknősbéka háznak” neveztek el – mondta el Bukovinszky Béla, a Hegyalja Fesztivál főszervezője a terepbejárással egybekötött hétfői sajtótájékoztatón.

A korábbi évekkel ellentétben a rakamazi Tisza kemping nem lesz része a fesztivál területének: a hegyaljások az idén a Morotva-tavi vízi tanösvényt átívelő hídon lépnek be a rendezvény helyszínére, emellett megtörtént az autós és gyalogos forgalom szétválasztása is. A több mint két kilométer hosszú, hajóval egyaránt bejárható tanösvény végállomása pedig az úgynevezett „kisteknősbéka ház” lesz, ahol a helyi állatvilágot ismerhetik meg a látogatók.

Farkas Ernő, Rakamaz polgármestere az eseményen elmondta: a fejlesztésekre uniós támogatás segítségével 660 millió forintot fordított az önkormányzat.

A 2012-ben több mint 80 ezer látogatót vonzó Hegyalja Fesztivál összesen 11 programhelyszínnel várja idén a látogatókat a 23 hektáros fesztiválterületen. Vasárnapig mintegy kétezren dolgoznak naponta a fesztiválozók szórakoztatásáért és kényelméért, ebből a fellépők, művészek és előadók száma mintegy ezer főre tehető.

A hat zenei színpad programjai mellett a Magyar Teátrumban színházi produkciók, illetve több száz kulturális, civil program és előadás várja a Rakamazra és Tokajba látogatókat. A fesztiválozók kérésének eleget téve lesznek éjszakai rajzfilmvetítések: a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál díjnyertes alkotásait láthatják az érdeklődők, akik a vetítések előtt az alkotókkal is beszélgethetnek.

Ismét megnyitja kapuit a Hegyalján a tavaly nagy sikerrel debütált Hegy’ Karriergyár, ahol több regionális nagyvállalat mutatja be kiemelkedő és újszerű foglalkoztatási kezdeményezéseit.

A fesztivál a zenei programok mellett a természeti környezetet a sportot kedvelőket egyaránt csábítja: évről évre egyre többen érkeznek kerékpárral és az evezési lehetőség is egyre több fesztiválozót vonz Tokajba. Az utcai és az extrém sportok iránt érdeklődőket BMX- és parkour-bemutatók várják, de lesz triál show, freestyle foci, street art és capoeira is.

A régió egyik legnagyobb turisztikai eseményének számító rendezvényen természetesen a zenei programokon lesz a hangsúly. A sorrendben 14. Hegyalján több mint kétszáz fellépő szórakoztatja a közönséget: itt lesz például a Down, a Scooter, Ákos, a Slayer, fellép az Asking Alexandria, az Ensiferum, a Skindred vagy a Devil Wears Prada is.

A fesztiválozók döntése alapján Kecskemét mellett négy külhoni település, Dunaszerdahely, Beregszász, Szabadka és Székelyudvarhely állandó lakói bulizhatnak ingyen a 2013-as Hegyalján. A vendégvárosok lakóinak a Hegyalja-bérlet és a sátorozás egyaránt ingyenes a Tisza kempingben és a fesztivál területén található Hegyalja kempingben.

A MÁV-START a Hegyalja Fesztiválra vonattal utazóknak ötven százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít Tokaj állomásra.

Forrás: MTI

14. Borsodi Hegyalja Fesztivál 2013. június 25-29-ig.

Részletes program: http://hegyaljafesztival.hu/