Magyar festészeti kiállítás nyílik a római Nemzeti Galériában

A modernitás ideje. Magyar festészet 1905-1925 címmel a magyar-olasz kulturális évad keretében nyílik kiállítás Rómában a modern és kortárs művészetnek szentelt Nemzeti Galériában (GNAM). A tárlat anyagát hétfőn sajtótájékoztatón mutatták be.

Rippl-Rónai József, Czóbel Béla, Moholy-Nagy László, Aba Novák Vilmos és társaik művei láthatók szeptember 15-ig a római Villa Borghesével szomszédos GNAM hét kiállítótermében a nagyközönség előtt kedden megnyíló kiállításon.

A legfőbb magyarországi múzeumokból és magángyűjteményekből érkezett száztíz „remekmű még azoknak is meglepetés, akik jól ismerik a magyar művészetet” – mondta az újságíróknak Maria Vittoria Marini Clarelli, a GNAM intendánsa. Az 1911-es világkiállításra épült GNAM az akkori magyar pavilon egykori anyagából is őriz képeket.

„A magyar művészetnek a mostanihoz hasonló, ilyen átfogó, ilyen kvalitású önálló kiállítása ennyire tekintélyes helyszínen még nem volt Olaszországban” – hangsúlyozta a kiállítás megnyitására érkezett Baán László, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója. Kiemelte, hogy a GNAM ugyanennek a művészeti korszaknak az olasz és európai alkotásait őrzi, ezzel a kiállítással pedig ismételt találkozást biztosítanak a magyar kultúrával. A Találkozások a jelszava a magyar-olasz kulturális évadnak is.

A kiállítás első termében Budapest 20. század eleji archív fotóival igyekeztek hangulatot teremteni és bevezetni az olasz közönséget a korabeli Magyarországba. A fényképek mellett pedig Rippl-Rónai Schiffer Miksáné leányaival (1911) című festménye nyitja meg a vásznak sorát.

Gergely Mariann művészettörténész, a kiállítás kurátora hangsúlyozta, hogy a magyar művészetnek ez a rendkívüli korszaka a korabeli európai művészetből táplálkozva „átjárhatóvá tette” a Budapest, Párizs, Berlin, Róma közötti kulturális határokat. Ugyanakkor a magyar alkotók mindvégig megőrizték a magyar hagyományból eredő egyéniségüket.

A kiállításhoz készült tartalmas olasz-angol nyelvű katalógust a kiállítás megrendezésében együttműködő Szücs György kultúrtörténeti összefoglalója teszi még gazdagabbá.

A római magyar festészeti kiállításnak a GNAM homlokzatán lobogó plakátján Bortnyik Sándor Az új Ádám (1924) című festménye látható a Magyar Nemzeti Galériából.

Forrás: MTI