Gesztesi Károly és Vámos Miklós népszerűsíti a zenélést

Zenélni… címmel nagyszabású társadalmi célú kampányt indított a Hangszeresek Országos Szövetsége. A zenélést népszerűsítő akcióban több, hangszeren játszó ismert ember is részt vesz, köztük Gesztesi Károly színművész és Vámos Miklós író. A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat, akinek fontos a zene és a zeneoktatás jövője.   

hanoszlogoZenélni…. című, nagyszabású társadalmi célú kampányát stílusosan pénteken, a Zene Ünnepén indította el a Hangszeresek Országos Szövetsége (HANOSZ). A szervezet évek óta elkötelezetten hisz abban, hogy a muzsika univerzális és a zenében mindenki egyenlő. A zene örömöt okoz a kezdő gitárosnak és a szimfóniát vezénylő karmesternek, zenésznek és hallgatónak egyaránt.
– Bár a zenét ma már ipari mennyiségben fogyasztjuk, sajnálatos módon folyamatosan csökken azoknak a száma, akik hangszeren játszanak. Magyarországon fantasztikus a művészképzés, de a közoktatásban nem kap kellő hangsúlyt a zene, pedig az értő közönség nevelését már gyermekkorban el kell kezdeni. A Zenélni…kampány célja, hogy a lehető legszélesebb körben népszerűsítse ezt a művészeti ágat – mondta Andrásik Remo, a HANOSZ főtitkára.

A kampányhoz Kovács Áron, a Class FM műsorvezetője, a Káosz Központ zenekar gitáros-énekese forgatott kisfilmeket, amelyekben hangszeren játszó ismert emberek is szerepelnek.
– Az egyik, kicsit komolyabb hangvételű kisfilmben Vámos Miklós író, Gesztesi Károly és Hajdu Steve színművészek, Hadházi László humorista, Rákóczi Ferenc rádiós-tévés műsorvezető és jómagam veszünk részt. A másik három, humoros reklámhoz pedig olyan zenészeket kértem fel, akik nemcsak hitelesek a szakmájukban, hanem ki mernek kacsintani a nézőkre. A vicces, kissé groteszk történetek főszerepeit Szirtes Edina Mókus hegedűművész-énekesnő, Csányi Zoltán dobos és Zsemlye Sándor Zsömi szaxofonos játszotta el – mondta a kisfilmek rendezője, Kovács Áron.

A HANOSZ társadalmi célú kampányához örömmel csatlakozott Vámos Miklós író is, aki kamaszkora óta gitározik, és időnként koncertezik is.
– Szívem szerint mindenkinek azt javasolnám, hogy otthon játsszon a hangszerén a vasárnapi ebéd után a családnak, hiszen a zene boldogságforrás. Már a régi görögök is úgy tartották, hogy aki nem zenél és nem táncol, az nem is él igazán – mondta Vámos Miklós.

A Hangszeresek Országos Szövetsége internetes honlapot és Facebook-oldalt indított, ahol a Zenélni… kampány programjai mellett egy Tudástár is található. A http://zenelni.hu/ oldalon egyebek mellett zenei gyűjtemények linkjei és zenetörténeti háttéranyagok között böngészhet az olvasó, valamint koncertek, táborok, zenei események között is válogathat. A HANOSZ egyúttal arra kéri a különböző, zenével foglalkozó szervezeteket, iskolákat és magánembereket, hogy csatlakozzanak a kampányhoz, osszanak meg információkat, és segítsenek népszerűsíteni a hangszeres zenét.

Részletek:
http://www.zenelni.hu/
https://www.facebook.com/Zenelni

A Zenélni…kampány kisfilmjei:
Zenélni varázslat

Zenélni…Csányi Zoltán

Zenélni…Szirtes Edina Mókus

Zenélni…Zsemlye Sándor Zsömi

Forrás: PR Garden