Szörényi Levente kapja a Gundel Életmű Díjat

Kiválasztották a tíz idei Gundel Művészeti Díjast, az Életmű Díjat Szörényi Leventének ítélték.

Szörényi Levente - Fotó forrás: Wikipédia

Szörényi Levente – Fotó forrás: Wikipédia

Mint Szinetár Miklós zsűrielnök az MTI-nek megjegyezte, Szörényi Levente elismeréséhez aligha kell kommentárt fűzni. Bár idén ünneplik az István, a király ősbemutatójának 30. évfordulóját, Szörényi Levente teljes eddigi munkássága indokolja kitüntetését.

A rendező elmondta az MTI-nek, hogy ebben az évben különleges tehetségeket jelöltek a művészeti felsőoktatási intézmények, nem volt könnyű az idei erős mezőnyből kiválasztani a pályakezdés előtt álló díjazottakat.

Kosik Anitát és Sándor Pétert a Színház- és Filmművészeti Egyetem javasolta az elismerésre. Mindketten Novák Eszter és Selmeczi György zenés osztályába járnak, musicalrészleteket adtak elő angolul. A lendületes produkcióból kiderült, hogy tehetségesen és szuggesztíven vannak jelen a színpadon. A szeptember 8-i díjátadó gálán is ezekkel a részletekkel szerepelnek majd.

A zeneakadémisták közül Kovács Gergely leendő zongoraművészt méltatva Szinetár Miklós úgy fogalmazott: „régen nem hallottam ilyen elementáris, drámai talentumot, nagy jövőt jósolok neki, pedig az utóbbi esztendők igencsak bővelkedtek kiváló ifjú pianistákban.”

Az ének szakos Ruszó Alexandra „ritkaság” a zsűrielnök véleménye szerint. A mezzo és az alt határán lévő gyönyörű színű hangja szép pályára ad reményt – tette hozzá.

A táncosok közül a néptáncos Kovács Gábort egyéni előadásmódjáért emelte ki Szinetár Miklós, Horányi Adrienn a klasszikus balettben mutatott technikai érettsége okán kapja a díjat.

A képzőművészeti elismerést Tőkés Rékának ítélték oda. „Bementünk a terembe, ahol az egyetem által ajánlott képeket állították ki, és egyszerre álltunk meg Tőkés Réka munkája előtt. Annyira személyes, egyéni és meggyőző a képe, és annyira nem utánoz senkit” – idézte fel a zsűrizés körülményeit.

A plasztikai alkotók közül a nemzetközi irányzatoknak megfelelő stílusban dolgozó Magyari Balázst ismerték el.

„Nem is volt kérdés, hogy az úgynevezett Sztár-lett kategória díját a Londonban elsöprő sikert aratott Attraction Látványszínháznak kellett elnyernie” – fűzte hozzá Szinetár Miklós.

A Gundel Művészeti Díjat Láng Györgynek, a Gundel Étterem tulajdonosának kezdeményezésére magánemberek alapították. Az először 2001-ben átadott díjat 2011-ben átalakították: az elismerést az életműdíj kivételével csak pályakezdés előtt állóknak ítélik oda. A Gundel Művészeti Díj célja, hogy a művészeti felsőoktatási intézmények jelöltjei közül kikerülő díjazottak minél több lehetőséget kapjanak karrierjük elindulásához.

Forrás: MTI