Kétszázötven program az idei Savaria Történelmi Karneválon

Húsz különböző helyszínen, összesen 250 programmal zajlik majd az idei Savaria Történelmi Karnevál, amelyet augusztus 22. és 25. között rendeznek Szombathelyen – közölték pénteken sajtótájékoztatón a szervezők.

Mérei Tamás, a Savaria Karnevál Közhasznú Közalapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: július elsején Szombathely főterén helyeznek üzembe egy vízzel működő, római korban is használt, korhű időmérő szerkezetet, amelyen egy római katona mutatja majd a karneválig hátralévő időt.

Kiemelte: az idei karneválon is igyekeznek majd tartani a korábbi években már megszokott színvonalat, és noha a költségvetésük némileg csökkent, a programokra közvetlenül ebben az évben is 40 millió forintot fordítanak, amelyből a jelmezes felvonulás költsége 5 millió forint.

Hozzátette: a 130 millió forintos karneváli büdzsén belül növekedett a város önkormányzatától kapott támogatás, a tavalyi 35 millió forinttal szemben idén 45 millió forint. A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) pályázatán eddig csak 15 millió forintot nyertek, de további támogatásokat is remélnek.

Szommer Ildikó karneváligazgató elmondta: idén a városi fenntartásba és működtetésbe került múzeumok is bővítik a karneváli helyszíneket, ezek mellett új helyszín lesz a Zrínyi utcában lévő Zsidó udvar, amelyben a zsidó kultúrával és gasztronómiával ismerkedhetnek a karneválozók.

Hozzáfűzte: az idén is megrendezik az Öreg Város Vásárát a főtéren, lesznek ókori harcászati bemutatók a Történelmi Témaparkban, játék a Kalandvárban, kinyit a Borok Utcája és a Sörtér, a Keleti Bazár, egymást váltják a produkciók a Fórum Színpadon, ahol a Weöres Sándor centenáriumhoz kapcsolódva a Magnum Tűzszínház előadásába A galagonya című vers alapján létrehozott produkció is színre kerül.

Ismét lesz Karneválszínház is, ahol a Fél úton a fórum felé című musicalt adják elő, főként a Weöres Sándor Színház művészeire építve.

A karnevál csúcspontját idén is a jelmezes fáklyás felvonulás adja majd, amelybe a tavalyi tapasztalatok alapján ezer körüli jelmezes kapcsolódik be.

Forrás: MTI