Végképp eltörölni… – Plakátkiállítás a Centrális Galériában

Háromszáz plakáton keresztül idézi fel az 1949 és 1989 közötti korszak propagandáját az OSA Archívum Centrális Galériájában csütörtöktől látható, Végképp eltörölni… című kiállítás, amelyhez a szocialista rendszert éltető filmválogatás is kapcsolódik.

„A haza javára, a magad hasznára jegyezz békekölcsönt!”; „Mosd meg a gyümölcsöt! A mosatlan gyümölcs fertőző betegségeket terjeszt!” – olvasható majd többek között a Centrális Galéria kiállítóterében, ahol a pártállami korszak politikai propagandájának dokumentumai, a követendő életformát, közerkölcsöt, életmódot hirdető poszterek, valamint a korszakban bemutatott filmeket vagy más kulturális eseményeket propagáló hirdetmények egyaránt helyet kapnak – tájékoztatta az MTI-t szerdán az OSA Archívum.

A plakátokhoz kapcsolódó filmválogatás az 1949-es sztálini alkotmány elfogadásától az 1980-as évek közepéig szemléz a szocialistának nevezett rendszert éltető, a szocialista építőmunka családias idilljét, folyamatos sikereit ünneplő dokumentum- és propagandafilmekből.

Mint a szervezők közölték, a kiállítótérben brosúrák, népszerűsítő kiadványok, előadások, ünnepi szónoklattervezetek magyarázzák a sztálini alkotmány forradalmi jelentőségét. A kiállított dokumentumokat a 2010-ben elfogadott Nemzeti Egyetértés Nyilatkozata és a 2011-ben elfogadott Nemzeti Hitvallás passzusai „színesítik” – közölték a július 28-ig látogatható tárlat szervezői.

Forrás: MTI