Kezdődik az Egyházzenei Fesztivál Pécsen

Az egyházzene sokszínűségét mutatja be az Egyházzenei Fesztivál, amelyet immár hatodik alkalommal, június 22. és 30. között rendeznek meg a baranyai megyeszékhelyen.

A szervező Filharmónia Magyarország Koncert- és Fesztiválszervező Nonprofit Kft. az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében azt írta, hogy az érdeklődők színes, érdekes, részben ritkán hallható, különleges produkciók révén ismerkedhetnek meg az egyházzene múltjával, jelenével és műfajaival. A programban kórusok, neves, illetve tehetséges fiatal orgonaművészek fellépése éppúgy szerepel, mint hazai és külföldi régizenei együttesek koncertjei.

A fesztivál több mint harminc rendezvényből áll, melyekre a város több templomában és a Szent Mór Iskolaközpontban kerül sor. Az előadók révén az érdeklődők részesei lehetnek a keresztény liturgia kultikus pillanatai közül a papszentelésnek, zsolozsmáknak, ünnepi, püspöki miséknek és a zenekari szentmiséknek is.

Hozzátették: a miséken olyan együttesek működnek közre, mint a Deák téri gyülekezet Lutheránia ének- és zenekara Kamp Salamon vezetésével, a Schola Cantorum Budapestiensis, a Schola Cantorum Suboticiensis vagy a Psalterium Hungaricum.

A Filharmónia kitért arra, hogy a szervezők nagy figyelmet szentelnek a több mint ezer éves, az egyetemes zenei kultúra részének tekintett, de kevesek előadásában és gondozásában hallható gregorián zenének, továbbá a zsidó vallás zenéjének is. Utóbbiba az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem Goldmark Kórusa avatja be a közönséget.

A fesztiválhoz, illetve az egyházzenéhez kapcsolódó események közül kiemelték a fúvósok játékát a pécsi bazilika homlokzatán álló tizenkét apostol-szobor közvetlen közeléből, valamint a Góbé zenekarnak a nagyközönség előtt ritkán megnyíló püspöki palota kertjébe tervezett népzenei ihletésű, komolyzenei alapokon nyugvó koncertjét.

Jelezték, hogy az érdeklődőknek lehetőségük lesz egy ingyenes látogatást tenni Magyarország legnagyobb orgonaépítő műhelyében, a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúrában, s megtekinthetik a Pécsi Tudományegyetem művészeti karán működő keresztény művészeti osztály kiállítását, amelyet a Krisztus keresztjéről szóló kurzusukon készített munkáikból állítottak össze.

A fesztiválról részletes információk a www.filharmonia-dd.hu internetes oldalon olvashatók.

Forrás: MTI