Ötszáz program a Művészetek Völgyében

A program Kapolcson, Taliándörögdön, Monostorapátiban és Vigántpetenden zajlik majd július 26. és augusztus 4. között.

Palya Bea énekes és az idén Kapolcson fellépő művészekből álló alkalmi zenekar a Művészetek Völgye 2013 sajtótájékoztatóján a Fonó Budai Zeneházban 2013. június 18-án. -  MTI fotó: Szigetváry Zsolt

Palya Bea énekes és az idén Kapolcson fellépő művészekből álló alkalmi zenekar a Művészetek Völgye 2013 sajtótájékoztatóján a Fonó Budai Zeneházban 2013. június 18-án. –
MTI fotó: Szigetváry Zsolt

Mintegy 500 programot tartanak idén a Művészetek Völgyében, amely Kapolcson, Taliándörögdön, Monostorapátiban és Vigántpetenden zajlik július 26. és augusztus 4. között.

A programot ismertető keddi budapesti sajtótájékoztatón Márta István fesztiváligazgató elmondta, hogy a programok többsége Kapolcson lesz, a kísérőrendezvények kapnak helyet a csatlakozó falvakban. Felidézte, hogy tavaly mintegy 120 ezer látogató kereste fel a Völgyet, amely jelentős bevételt jelent a falvaknak. Tavaly a kapolcsi önkormányzat több mint 5,5 millió forinttal gazdagodott, a 220 kapolcsi „portából” 113 részesült valamilyen bevételben. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is lesz Palya-udvar, ahol többek között Beck Zoltán (30Y), Berecz András, az Artus Társulat, Háy János, Erdős Virág, Jónás Vera, Szokolay Dongó Balázs, Grecsó Krisztián, Esterházy Péter, Dés László, a Momentán Társulat, Szirtes Edina Mókus, valamint a Maszkura és a Tücsökraj zenekar lép fel, de jelen lesz a Slam Poetry Budapest csapata is Závada Péterrel és Simon Mártonnal, fellép a meghirdetett zenei pályázaton bejutott 12 zenekar is – ismertette Palya Bea énekes a programot. Hozzátette: idén először lesz bébiszitter-program, hogy az idősebbek is gondtalanul élvezhessék a koncerteket.

A Kaláka Versudvar minden nap 10 és 23 óra között várja a vendégeket – mondta Gryllus Dániel, a programok szervezője, a Kaláka együttes vezetője. Hangsúlyozva, hogy náluk a költészeté, a verseké és a daloké a főszerep. A Versudvar vendége lesz Geszti Péter, Kovács András Ferenc, Lackfi János, Gryllus Vilmos, Varró Dániel, Herczku Ágnes, Szalóki Ágnes, Tóth Krisztina, Rátóti Zoltán, Galkó Balázs, Szirtes Edina Mókus, Szalóki Ági, Rosonczy-Kovács Mihály vagy Ferenczi György is.

Földes László Hobo a Kapolcsi Hobo Klub programjairól elmondta, hogy az idén kizárólag saját dalokat fognak játszani, tíz este alatt tízféle repertoárt, mintegy 180 dalt hallhat a közönség. Délutánonként a Malompart Színpadon a Magyar Hobológiai Társaság IV. Vándor-Ló-Gyűlésének előadásait lehet meghallgatni Jász Attila költő, az Új Forrás folyóirat főszerkesztője vezetésével.

A Blue Spot Café udvarában a bluesé, a rocké és a közös zenélésé lesz a főszerep, fellép a Blue sPot, Sena, az Anna Ú the Barbies, a RoyÚAdam Trio, az Elefánt, a Kistehén, Ferenczi György, Frenk, valamint a Pribojszki Mátyás Band. Márta István a programok közül kiemelte a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség rendezvényeit, amely mintegy nyolcszáz fellépő közreműködésével nyolcvan programot tart. A völgyben jelen lesz a Magyar Írószövetség, emellett visszatér a fesztiválra a dzsessz: este hat órától a Királykertben lép fel Sárik Péter, Gyárfás István, Harcsa Veronika, Gyémánt Bálint, a Dresch Quartet, Szőke Nikoletta, Lukács Miklós, a Bacsó Kristóf Trió vagy a Snétberger Zenei Tehetség Központ tehetségei, az Oláh Szabolcs Quintet és Dés András.

A komolyzenei programok a Katolikus templomban kaptak helyet, a tíz nap alatt olyan zenekarokat lehet hallani, mint Savaria Baroque, az Excanto, a Musica Florens vagy az Aura Musicale. Emellett itt lesznek a Zeneakadémia tehetségei is, az Ear együttes pedig kortárs elektronikus zenei koncertet ad. Márta István elmondta: az idén is megrendezik az Örökségvölgy programjait, ennek keretében például az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület hatvan települése mutatkozik be kézműveseivel, művészeivel, őstermelőivel. A fesztivál keretében mintegy negyven kiállítás lesz látható, a Malomszigeten pedig megrendezik az Országos Fazekas és Keramikus Találkozót és Vásárt.

Forrás: MTI

Részletes program: www.muveszetekvolgye.hu