Jubileumi előadással ünnepli húszéves születésnapját a Csillagszemű Táncegyüttes

Jubileumi műsorral ünnepli 20. születésnapját a Csillagszemű Táncegyüttes pénteken a Művészetek Palotájában.

csillagszemuEurópa 64 városában és a világ további 44 városában képviselte a magyar kultúrát megalapítása óta a Csillagszemű Táncegyüttes, amely június 21-én, pénteken a Művészetek Palotájában ünnepli 20. születésnapját az erre az alkalomra készült műsorral. A Timár Sándor koreográfus és Timár Böske táncművész által 1993-ban alapított együttes ünnepi előadása az elmúlt két évtized művészi munkáját összegzi. Bemutatják a legsikeresebb produkciókat, filmvetítéssel, interjúkkal elevenítik fel az együttes életének legfontosabb eseményeit. Timár Sándor külön koreográfiát készített az alapító tagoknak, akik bár már húsz éve táncolnak, mégis a legidősebb közülük is csupán 26 éves. Az est másik különlegessége, hogy mind a hétszáz táncos fellép, a háromévesektől a felnőtt korosztályig.

Timár Böske, a Csillagszemű Táncegyüttes művészeti igazgatója az MTI-nek elmondta: a születésnapra számvetést készítettek, és abból kiderül, hogy Magyarország 46 városában 4160 előadást, Európa 22 országának 64 városában 160 előadást, és a világ 44 további városában 110 előadást tartottak az együttes táncosai az elmúlt húsz évben. Műsoraikat, és azokon keresztül a magyar nyelvterület néptáncait, néphagyományait megismerhette a közönség Japánban, Kínában, Hongkongban, Új-Zélandon, Brazíliában, Indiában és Marokkóban is.

A Csillagszemű Táncegyüttes állandó támogatás nélkül, saját erőből érte el hazai és nemzetközi sikereit. Az oktatás a Timár Sándor által kidolgozott módszer szerint történik. Ennek lényege, hogy a gyermek minél kisebb korban ismerkedjen meg a magyar néptánc és népzene hagyományaival, de ne muzeális értékként, hanem mint megélt tapasztalat épüljön be az életébe, éppúgy sajátítsa el, mint az anyanyelvet.

Forrás: MTI