Ismét szól a dzsessz Zsámbékon

Ismét megjelenik a dzsesszmuzsika a zsámbéki nyár fontos művészeti eseményei között: július 13-án rendezik meg a Zsámbéki Közművelődési Intézet és Könyvtár szervezésében az Ihaj Fuhun népzenei-dzsessz tehetségkutató verseny döntőjét és a győztesek gálaestjét.

ihajfunfunA Zsámbék Jazz Opent 12 éven át rendezték meg, támogatók hiányában azonban tavaly már elmaradt. Ezt a fesztivált valamelyest pótolja az Ihaj Fuhun népzenei-dzsessz tehetségkutató verseny – mondta az eseményről tartott hétfői budapesti sajtóbeszélgetésen Balázs Mónika Csilla, az intézmény vezetője.

A verseny szervezésében részt vevő, a Jazz Opent alapító szakíró, több tehetségkutató kitalálója, Maloschik Róbert Dresch Mihály különleges hangszerétől, a fuhuntól kölcsönözte a rendezvény nevét. (A fuhun fából készült népi furulyára emlékeztető hangszer, szaxofon billentyűkkel.)
Dresch Mihály Lukács Miklós cimbalomművésszel és Maloschik Róberttel alkotja a háromtagú zsűrit. A demo felvételeket március 31-ig kellett elküldeni a bírálóknak, hangszer-összeállításban, létszámban semmiféle megkötést nem jelöltek meg, a korhatár 31 év volt.

A július 13-i döntőbe hat formáció került be, de csak öten játszanak, mert az egyik döntős formáció Franciaországba kapott meghívást épp arra az időre. Dresch Mihály és Lukács Miklós egyetértett abban, a verseny célja megmutatni, hogy népzenei alapokon, a magyar gyökerekhez visszanyúlva milyen mai hangvételű muzsikát játszanak a fiatal zenészek.

Úgy vélték, mind a hat döntőbe jutott formáció más karakterű nemcsak a hangszerek megválasztásában, hanem a népzene és a dzsessz ötvözésében is, abban, hogy például a zongorát, az énekhangot, az elektronikus hangzást, az improvizációt milyen gazdagon használják.

Forrás: MTI