Munkácsy-festmény érkezik a Déri Múzeumba

Munkácsy Mihály Siratóasszonyok a keresztfánál című alkotása érkezik a debreceni múzeumba.

A debreceni Déri Múzeumban található Munkácsy-trilógia szombaton a Múzeumok éjszakájára kiegészül a festő Siratóasszonyok a keresztfánál című nagyméretű alkotásával.

Az 1895-ben befejezett festményt a mai szlovákiai Terebesen található Andrássy-kápolna számára készítette Munkácsy Mihály, és elsőként 2011-ben láthatta a hazai közönség – emlékeztetett Angi János, a Déri Múzeum igazgatója a programok keddi sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, a felújítás miatt hosszú ideig bezárt Déri Múzeum idén ismét bekapcsolódik a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ és a Református Kollégium által alkotott múzeumi negyed programsorozatába.

A három intézmény hat helyszínen rendez kiállításokat, színelőadásokat, koncerteket és gyermekprogramokat a Múzeumok éjszakáján, de a városi fenntartásba került Déri igyekezni fog továbbra is szerves része lenni Debrecen kulturális életének – közölte Angi János.

Zsadányi Tünde igazgatóhelyettes elmondta: idén az ókori Egyiptom kerül a középpontba, így a gyerekeket mesesarok, vetítés, hieroglifák bemutatása és más programok is várják.

Kukla Krisztián, a Modem igazgatója fontosnak nevezte a Múzeumok éjszakáját abból a szempontból, hogy ilyenkor szélesebb közönséget tudnak elérni a kortárs alkotók műveivel. A program szombat délutáni indulása előtt nyílik meg a Budapesti Képzőművészeti Egyetem intermédia szakos hallgatóinak Kockázati tényező című tárlata. Továbbra is megtekinthető Roskó Gábor A történelem terhe című retrospektív kiállítása, továbbá az Újvilág című kortárs kanadai printművészeti válogatás is.

A szakmai ismertetők között üde színfolt lesz a humorista Kőhalmi Zoltán és művészettörténész feleségének közös tárlatvezetése – jegyezte meg az igazgató.

Bereczki Lajos, a Református Kollégium könyvtárának osztályvezetője az idén 475 éves intézmény történetét felölelő kiállításokra és a gyermekprogramokra hívta fel a figyelmet.

A Déri Múzeumba, a Modembe, a Református Kollégiumba, a Medgyessy Emlékmúzeumba egységes belépővel juthatnak be a látogatók. A múzeumi negyed programjait a Déri tér és a Baltazár tér szabadtéri koncertjei, előadásai egészítik ki.

Forrás: MTI