John Travolta is életműdíjat kap a Karlovy Vary-i filmfesztiválon

Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmfesztiválján jelen lesz Audrey Tautou francia színésznő és Oliver Stone Oscar-díjas amerikai rendező is.

John Travolta, a világhírű amerikai színész is életműdíjat kap az idei, 48. nemzetközi filmfesztiválon Karlovy Varyban – közölte Jirí Bartoska, a fesztivál elnöke keddi prágai sajtótájékoztatóján.

A rangos nemzetközi filmszemle, Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmfesztiválja június 28-án kezdődik, a díjkiosztóra július 6-án kerül sor.

Travolta a hetvenes évek második felében bemutatott Szombat esti láz című film főszereplőjeként szerzett magának hírnevet. A nyugat-csehországi fürdővárosban részt vesz a The Killing Season című film bemutatóján, amelyben Robert De Niróval játszik együtt. Robert De Niro 2008-ban kapott életműdíjat Karlovy Varyban.

Bartoska bejelentette, hogy Audrey Tautou francia színésznő is a fesztivál vendége lesz.

A díszvendég az idén Oliver Stone Oscar-díjas amerikai rendező és forgatókönyvíró lesz, a nemzetközi zsűriben pályatársa, Agnieszka Holland elnököl. Stone a fesztivált megnyitó gálaesten Kristály Glóbuszt kap a világ filmművészetéhez való hozzájárulásáért. Az amerikai producer az Éjféli expressz című film forgatókönyvéért 1979-ben kapott először Oscar-díjat. A fesztivál nézői egy válogatás keretében ízelítőt kapnak Stone legjobb filmjeiből.

Ugyanilyen elismerésben részesül Theodor Pistek akadémiai festőművész, aki Milos Forman cseh származású világhírű amerikai rendező filmszereplőinek legfőbb kosztümtervezője.

A versenykategóriában a győztes film a hagyományos fődíjon, a Kristály Glóbuszon kívül 30 ezer dolláros pénzjutalmat is kap.

Szász János nemzetközi szereplőgárdát felvonultató A nagy füzet című alkotása is meghívást kapott Karlovy Varyba. A film a második világháború idején egy határszéli faluban a nagymamánál nevelkedő és a könyörtelen világban túlélni igyekvő ikerpár megrázó története. A nagy füzet bemutatóján Karlovy Varyban a film rendezője és a főszereplők is részt vesznek.

A versenyprogramban összesen 14 film – egyebek között cseh, brit, olasz, lengyel alkotás – szerepel.

A fesztivál programját számos szekció alkotja a játékfilmek és a dokumentumfilmek versenyén kívül, ilyen a Látóhatárok, a Másik nézőpont, a Nyugattól keletre, a Függetlenek fóruma, a Variety kritikusainak szekciója, a cseh filmek programja, de szerveznek retrospektív vetítéseket is. A magyar filmek rendszeres résztvevői a Karlovy Vary-i szemlének.

A kilencnapos seregszemle költségvetése – hasonlóan a korábbi évekhez – 135 millió korona.

Közép-Európa legelső filmfesztiválját 1946-ban alapították az Osztrák-Magyar Monarchia egykori fürdővárosában, Karlsbadban, mai nevén Karlovy Varyban. A rendezvényt a Filmproducerek Nemzetközi Szövetsége (FIAPF) A-kategóriásnak minősítette.

Forrás: MTI