A klasszikus zene kiegészítői a Kaposfesten

2013. augusztus 13-19. között negyedik alkalommal rendezik meg a világ immáron egyik legelismertebb, de még fiatalnak számító klasszikus zenei fesztiválját a Kaposfestet. A rendezvény kiegészítő programjai között egyedülálló képzőművészeti kiállításokon és gasztronómiai élménytúrákon vehetnek részt az érdeklődők.

kaposfest1

Kaposvár kiváló múzeumai és kiállítóterei alkalmasak országos és helyi szinten is emlékezetes tárlatok létrehozására. A korábbi fesztiválok idején a városba látogatók olyan kiállításokkal találkozhattak, amelyek Rippl-Rónai Józsefről, Juan Gyenesről szóltak, vagy akár egy hazai szinten is egyedülálló kiállítás kortárs festőművészeiről. Idén augusztusban a 2003-ben elhunyt Szász Endre emlékkiállítása nyílik a Vaszary Képtárban. Életének utolsó évtizedeit a Kaposvár közelében fekvő Várdán töltötte, ahol nyugalmas otthont teremtett magának. A festőművész sikeres életpályájának kíván méltó tiszteletet adni a város.

A fesztivál ideje alatt nyílik a város híres szülöttének Rippl-Rónai Józsefnek  rajzaiból kiállítás a nemrég felújított Róma-Villában. Ezen tárlattal mélyebb bepillantást nyerhetnek a látogatók egy olyan nagy művész életének hétköznapjaiba, aki szünet nélkül rajzolt. Ceruzával, lúdtollal minden keze ügyébe kerülő lapra, kávéházi számlablokkra, szalvétára, de leginkább szép fehér merített papírra, szinte „nagyüzemben”ontotta a rajzokat. A sokféleség minden fajtájából lesz ízleító a müncheni akadémiai tanulmánytól, a párizsi bicikli versenyen át a családi kör témájával bezárólag. Nagyon becsesek a Párizsban Toulouse Lautrec jelenlétében készült litográfiák is.  A város egyik büszkeségét, az Andrássy-ebédlő rekonstrukcióját a Kaposfest idején adják át a nézőközönségnek a Róma-Villa új látogatóközpontjában.

A gasztronómia változatosságáról egy napon át Segal Viktor sztár séf gondoskodik. Ezen a napon Rossini receptjei alapján rengeteg érdekes ételt készít majd el. A többi napokon a kockás terítős étkezéstől egészen a korunk egészséges táplálkozásáig széles spektrumot tapasztalhatnak a kíváncsi látogatók. Esténként többek között Kapocs Zsóka, Nagy Laci Gitano és Szakcsi-Lakatos Béla is fellép saját koncertjeiken.

A folyamatosan frissülő programokról a Kaposfest honlapján érdemes tudakozódni.

Grafika:Thébesz Gábor

www.kaposfest.hu