Vörös István: Fénylovasok című kötetének bemutatója – Kiállítás Bódi Kati, a kötet illusztrátorának munkáiból

Időpont: 2013. június 18. (kedd) 17 óra
Helyszín: a Nyugati téri Alexandra Könyvesház Pódium (1055 Budapest, Nyugati tér 7.)

A szerzővel Tarján Tamás irodalomtörténész beszélget.

Bódi Katinak, a kötet illusztrátorának munkáiból június 5. és 30. között látható ugyanitt egy kiállítás, ahol a Fénylovasok című kötetben található grafikák is megtekinthetők.

Vörös István: Fénylovasok
Utazás a Panda csillagképből a Földre – és vissza
Noran Könyvesház, 2012.

fenylovasokTudjátok, hol keressétek a Panda csillagképet? Az Orion és a Nagy Medve mögött. Nem látjátok? Biztosan eltakarja a Tejút-rendszer. Pedig éppen rajtakaphatnátok a három barátot, Liliánt, Bandut és Csimut, akik most repülnek át háromemeletes bolygójukról a Szaturnuszra, ahol egy kicsit megpihennek, mielőtt landolnának a Földön.

De a nagy űrszáguldásban 100 millió évet ugrottak vissza az időben, amikor még csak dinoszauruszok és sárkányok, meg mindenféle grandiózus lények laktak itt. Művészi énekük elkápráztatta a három szökevényt. De szökevények ők egyáltalán, vagy gyerekek, akik egyszerre álmodják, hogy ők űrlények? Mi ez a csodálatos, többdimenziójú látomásos ének?

Vörös István költői és drámaírói tehetsége, kedve, tudása egyszerre tobzódik ebben a játékban. A történet drámai pillanatokat rögzít hol a hősi énekek, hol a verses mesék hangján: elpusztul egy világ, de rögtön ott, a szemünk láttára teremtődik meg a másik, jönnek az emlősök, vagyis feltalálták a tejet, az utolsó élő dinók között már ott kell léteznie azoknak, akik helyettük élnek tovább. A világ, a Föld, az élet szakadatlan változás. Bódi Kati egyszerre mesés és groteszk rajzai teljesítik ki az idő- és űrutazást.

Forrás: www.alexandra.hu