POSZT – A Jóembert keresünk lett a legjobb előadás

A produkciók döntő többsége telt ház előtt zajlott.

A Vígszínház Bertolt Brecht: Jóembert keresünk című produkciója lett a legjobb előadás a 13. Pécsi Országos Színházi Találkozón, ahol a legtöbb elismerést az Örkény István Színház művészei vehettek át a tíznapos fesztivált záró szombati gálaesten.

A szakmai zsűri által a legmagasabbra tartott, Michal Dohekal rendezte győztes darabban játszott a legjobb női főszereplőnek járó és a közönség zsűri díját egyaránt elnyerő Eszenyi Enikő. A budapesti Örkény István Színház Henrik Ibsen: Peer Gynt című előadásához négy díj kapcsolódik: a legjobb férfi főszereplő Polgár Csaba lett, a legjobb jelmezért járó kitüntetést Nagy Fruzsina, a különdíjat Matkó Tamás kapta a darab zenéjéért, a legjobb dramaturg pedig Gáspár Ildikó lett, akinek ezzel együtt a budapesti Nemzeti Színház Heinrich von Kleist: Amphitryon című produkciójában végzett munkáját is elismerték.

A Proton Színház, valamint a Trafó Kortárs Művészetek Háza John Maxwell Coetzee – Mundruczó Kornél: Szégyen című előadása két díjat jegyez, a legjobb rendezőnek járót Mundruczó Kornél, a legjobb díszletért odaítélhetőt Ágh Márton kapta. A bírálók szerint a Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának Székely Csaba: Bányavakság című darabjában játszott a legjobb női mellékszereplő, Nagy Dorottya és a legjobb férfi mellékszereplő, Bányai Kelemen Barna.

A színész zsűri döntése alapján a legjobb férfi alakítás a kaposvári Csiky Gergely Színház Martin McDonagh: Vaknyugat című produkciójában szerephez jutó Hunyadkürti György, a legjobb női alakítás a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház April de Angelis: Színésznők című előadásában játszó Ecsedi Erzsébet nevéhez fűződik.

A legjobb 30 év alatti színész díját Lovas Rozi és Tenki Réka kapta. Előbbi a Miskolci Nemzeti Színház Tennessee Williams: A vágy villamosa című darabjában, utóbbi a Nemzeti Színház Heinrich von Kleist: Amphitryon című produkciójában nyújtott kiemelkedőt.

Az idei POSZT díjaiért hat vidéki, négy fővárosi és két határon túli előadás versengett. A szakmai zsűrit Dobák Lívia dramaturg, Füzér Anni tervező, Gyöngyössy Katalin színész, Jászay Tamás kritikus, Nagy Viktor rendező, Zalán Tibor drámaíró és Pawel Szkotak, a poznani színház művésze, rendezője alkotta.

A színész zsűri tagja Egri Márta, Haumann Péter, Tóth Auguszta volt, a közönség zsűriben Kozma Károly értékesítő, Pankász Balázs egyetemi oktató és Tölcsér Valéria tanár kapott helyet. A látogatókat a versenydarabokon kívül 29 helyszínen 148 úgynevezett off-programra is várták. Az érdeklődés nagy volt, a produkciók döntő többsége telt ház előtt zajlott.

Nagy Viktor: a találkozó színvonalas, jó hangulatú volt

Színvonalas, érdekes, jó hangulatú volt a szombat este zárult Pécsi Országos Színházi Találkozó – mondta el Nagy Viktor rendező, a szakmai zsűri elnöke az MTI-nek, hozzátéve, hogy a fesztivált nagy érdeklődés kísérte a közönség részéről. „Ez nemcsak a versenyprogramokra, hanem az off-programokra is érvényes volt” – tette hozzá. Kiemelte: rendkívül színes, sok stílusban és különböző irányzatokban megmutatkozó, gazdag versenyprogramot láthatott a zsűri és a közönség.

Mint mondta, örvendetes, hogy nagyon sok fiatal színész és alkotó került reflektorfénybe, és hogy sok fiatal látogatta az előadásokat. Ez azt bizonyítja, hogy a színház és a fesztivál iránti érdeklődés töretlen, és Pécs nagyszerű helyszíne az ország legrangosabb és legnagyobb színházi fesztiváljának.

Nagy Viktor a zsűri munkájáról elmondta: döntésükben szerepet játszott, hogy a különböző színházi irányzatoknak helyet adjanak. Hozzátette: a zsűri örömmel fogadta a sok fiatal színész, alkotó előre törését, és ez látszik is az eredményeken. „Bár sok vita volt, a nagy teljesítmények egyértelműek voltak. Nem volt túlságosan nehéz dolga a zsűrinek” – fogalmazott.

Kitért arra is, hogy az előadások közül ugyan jó néhányat már láttak, meglepetést okozott számukra, hogy a sokféle stílus és irányzat együttes megjelenése mennyire hatásos tud lenni. Mint mondta, amikor a zsűri tagjai beültek egy-egy előadásra, nemcsak azt figyelhették meg, hogy az ő számukra hogyan működik az az előadás, hanem a közönség pozitív reakcióit is érzékelhették, az egészen extrém vagy furcsa stílusú előadásokat is jól fogadták a nézők. „Érdekes módon a közönség és a zsűri ítélete szinte teljesen egybecsengett, az előadás stílusától függetlenül” – jegyezte meg.

Az idei találkozó versenyprodukcióit Solténszky Tibor dramaturg, rendező és Szigethy Gábor író, rendező, színháztörténész választotta ki. Az idei válogatásról szóló kérdésre Nagy Viktor elmondta: a szakmai zsűrinek a válogatás megítélése, kritizálása nem dolga. „Ezeket a darabokat válogatták a POSZT-ra, akkor ezeket kell értékelni” – fogalmazott a zsűri elnöke.

Forrás: MTI