Amerika hangja – Kórusművek a Tabánban

Huszadik századi amerikai szerzők kórusműveit szólaltatják meg vasárnap.

Ritkán hallható, 20. századi amerikai kórusművekből válogat évadzáró vasárnapi koncertjén a Capella Silentium énekegyüttes a tabáni Alexandriai Szent Katalin-templomban.

„Ismeretlen és színes repertoárból állítottam össze a műsort. Sokat kutattam és szűrtem, mire a program összeállt – mondta el az MTI-nek Várkonyi Tamás, a Capella Silentium vezetője. Huszadik századi amerikai szerzők kórusműveit szólaltatják meg, olyan szerkezetet alakítottak ki, amely tökéletesen reprezentálja ennek a fiatal kultúrának a kápráztató sokszínűségét – fűzte hozzá a koncert karmestere.

Charles Ives amerikai komponista Psalm 67 című művével kezdődik az est, a zeneszerző és a darabja az ismertebb amerikai alkotások közé tartozik Magyarországon – részletezte. Samuel Barber opusz 42-ese virtuóz kompozíció két kórusra, és jól mutatja az együttes képességeit – jegyezte meg.

Aaron Copland és Morton Feldman a hazai koncertműsorokban ritkán, de szintén feltűnik, Feldman műve, a Christian Wolff in Cambridge igen erős zene. Peter Schickele és Morten Lauridsen az amerikai kontinensen elismert, rangos szerzőnek számít, Lauridsen O magnum misteriuma számos felvételen hallható, népszerű darab. „Kakukktojás” a brit Steve Barnett.

„Igaz azonban, hogy a feldolgozásában hallható Joshua fit the battle of Jerichót Mahalia Jacksontól kezdve a leghíresebb spirituálé énekesekig sokan tűzték műsorukra. A programot záró meglepetésszám előtt mi is meg akartunk szólaltatni egy spirituálét, ezért választottuk a Jerichót” – árulta el Várkonyi Tamás.

A Capella Silentium 2009 októberében alakult, műsorait rendszerint egy-egy érdekes zenetörténeti téma köré szerkeszti. Az énekegyüttes legfiatalabb kórusként nyert a bécsi Nemzetközi Schubert Versenyen. 2012 októberében, tizenkilenc kórus közül a második helyen végzett a Riminiben megrendezett nemzetközi kórusverseny vegyeskari kategóriájában, illetve a legjobb kamarakórusnak járó különdíjat is neki ítélte a nemzetközi zsűri.

Forrás: MTI