Különleges fényfestés is lesz szombaton a Vásárhelyi-Bréda-kastélyban

Különleges fényfestéssel is várja szombaton a látogatókat a Vásárhelyi-Bréda-kastély a Békés megyei Lőkösházán, az uniós fejlesztések nyílt napján fél óránként tárlatvezetéssel, ingyen tekinthetik meg az érdeklődők a 340 millió forintból felújított épületet és múzeumot.

Megyeri Zsolt, a kastély egyik tulajdonosa kiemelte a kupola alatti belső térben felállított Foucault-ingát, a kastély egyik fontos látványosságát. Hozzátette: az épületnek eredetileg nem volt része az inga, a tulajdonosok azonban úgy gondolták, a kupola alatti csodálatos tér megkövetel egy ilyen attrakciót.

A tulajdonos a turisztikai látványosságok közül kiemelte a kupola belső falaira vetített fényfestészeti bemutatót: a látogatók nyolc projektor segítségével a világ templomainak leghíresebb freskóit láthatják a kupolára vetítve szombaton este.

A kastély termei közül az alagsoriakban Békés megye népművészetével és a híres mezőhegyesi nóniusz ló tenyésztésével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A földszinti termekben június 20-tól a Herendi Porcelánmanufaktúra 95 alkotása lesz látható és a Halasi Csipkeház tíz különleges csipkéje.

A kastélyt egy kilenchektáros, több száz fából álló őspark veszi körül, ami szintén csodálatos élményeket nyújt.

A Vásárhelyi-Bréda-kastély 1810-ben épült klasszicista stílusban. Mása az olaszországi Vicenzában található, Andrea Palladio által tervezett Villa Caprának. A kastély a csaknem 290 millió forintos pályázati támogatásnak köszönhetően ismét egykori arcát mutatja. A tulajdonosok emlékhelyet építettek a kastély építtetője és tulajdonosa, Vásárhelyi Jánosnak és családjának, az emlékhelyet szombaton katolikus szertartás keretében szentelik fel.

Forrás: MTI