Múzeumok Éjszakája a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban – Falu a városban – Élelmiszer és hagyomány

Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Vajdahunyadvár, 2013. június 22.

muzeumok e. mmgmMilyen érzés traktort vezetni? Miért kunkori a kismalac farka? Mit ittunk a kóla előtt? Hogyan készül a sajt? Többek közt ezekre is választ kaphatnak azok, akik június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján ellátogatnak a Magyar Mezőgazdasági Múzeumba.

Idén a Falu a városban – Élelmiszer és hagyomány téma köré csoportosul a rendhagyó múzeumi éjszaka kínálata, mely ezúttal is színes kültéri és beltéri programmal várja a látogatókat. Míg a nagyobbak kipróbálják, milyen traktort vezetni, traktor-mustrán ismerkednek a veterán és új géptípusokkal, valamint játékos versenyeken teszik próbára tudásukat, addig a kisebbeket állatsimogató várja a csak erre az estére felépített, hagyományos parasztudvaron.

A Mezőgazdasági Múzeum épületében egész éjjel tárlatvezetések követik egymást a magyar mezőgazdaság történetét, halászatát, vadászatát, erdészetét és növényvilágát bemutató kiállításokban, valamint A ló – Nemzeti lókiállításban. Az érdeklődők vártörténeti sétán vehetnek részt az Apostolok tornyába, továbbá megcsodálhatják a könyvtár kincseit és a Hunyad-pince borászati emlékeit.

Ezen az éjszakán minden megtörténhet, akár az is, hogy a kiállítási bábuk életre kelnek! Az Élő Múzeumban megelevenednek a kiállítótermek szereplői, a látogatók ősemberrel, római kori nővel, honfoglaló magyar vitézzel, vajákos asszonnyal, hajdúval és vásározókkal találkozhatnak, a tematikus kiállításokban a régi korok halászával, vadászával és erdészével ismerkedhetnek.

A vidám nyárestén természetesen vidéki ízekben és falusi finomságokban se lesz hiány, az üres gyomorral érkezőket ínycsiklandó csemegék, hagyományos magyar ételek és jóféle italok várják. A román kori kerengőben, a Kadarka Szalonban a vendégek finom kadarkaborokat kóstolhatnak, a kirakodóvásáron minőségi, kézműves termékek közt válogathatnak, miközben a szabadtéri színpadon egész éjjel népzenei és jazz előadók gondoskodnak a jó hangulatról.

A hajnalig tartó mulatságot a Vox Caelestis Vegyeskar fellépése nyitja, melyet népdal- és néptáncelőadás, majd a Görömpő Kompánia Szent Iván-éji műsora követnek. Naplemente után a Hajdu Klára Quartet, a Peet Project és a Jász András szaxofonművésszel kiegészült Intermezzo Trio szórakoztatja a közönséget.

Éjféltől a mágia veszi át az uralmat a vár felett: a Szívek és Színek teremben szerelmi varázslás és bájitalfőzés várja a vendégeket, a Mezőgazdasági Múzeum udvarán pedig szerelem- és barátságmegtartó tűzugrás zárja a Múzeumok Éjszakáját.

További információk a múzeum weboldalán és a Facebookon:

Kültéri programok

veteran traktorFolyamatos programok
• Traktorral az éjszakában: kicsik és nagyok, ha nem is a szántóföld, de a Városliget urává válva próbálhatják ki, milyen érzés traktort vezetni.
• Állatsimogató egy hagyományos parasztudvarban, amit csak erre az estére építünk fel. Az udvar lakói tyúkok, kacsák, malacok, bárányok, kecskék és bocik.
• Traktor-mustra: a Magyarországon használt legrégebbi és az akár vezető nélkül is irányítható legújabb traktorok bemutatója és megmászása.
• Az ügyességi vetélkedők, játékos versenyek, izgalmas tudáspróbák teljesítői meglepetés ajándékot nyernek jutalmul, a fiatal gazdák jóvoltából.
• Falusi finomságok kóstolója és vására

Színpadi műsor
16.30–17.00 A Vox Caelestis Vegyeskar műsora
17.00–19.00 A zuglói „Tavaszi szél vizet áraszt…” című verseny produkcióiból népmese-, népdal- és néptánccsokor, valamint szlovák néptáncelőadások
19.00–20.00 „Mesébe szőtt tánc, táncba szőtt mese” címmel a Görömbő Kompánia Szent Iván-éji műsora
20.00–21.00 Hajdu Klára Quartet jazzműsora
21.30–22.30 A Peet Project koncertje
23.00–24.00 Intermezzo Trio feat. Jász András
24.00– Szerelemvarázsló és barátságmegtartó tűzugrás a múzeum udvarán a Görömbő Kompánia zenei kíséretével

Kakarka SzalonKadarka Szalon – román kori kerengő, kadarka borok bemutatkozása, borkóstolás, előadások a kadarkáról. (Borokat kóstolni a helyszínen váltott kóstolójeggyel lehet.) Bővebb információ a szalon programjáról: www.kadarkaszalon.hu

Beltéri programok
Folyamatos tárlatvezetések
• A magyar mezőgazdaság története – 18:30, 21:00
• A magyar szőlő és bor Európában – 19:00, 22:00
• Vadgazdálkodás és vadászat – 18:00, 20:00
• A ló – Nemzeti lókiállítás – 16:30, 18:00
• Vártörténeti séta az Apostolok tornyába (helyszíni regisztrációhoz kötött program, max. 30 fő) – 17:30, 19:30, 21:30

Gyűjteménylátogatások
• Kincsek a könyvtárban: könyvritkaságok és a gyűjtemény kalandos története (helyszíni regisztrációhoz kötött program, max. 10 fő). Időpontok: 17.30, 19.30, 21.30, 23.00
• Érdekességek a Hunyad-pincében (helyszíni regisztrációhoz kötött program, max. 10 fő). Időpontok: 16.30, 18.30, 20.30, 22.30

Élő múzeum
Ezen az éjszakán minden megtörténhet, akár az is, hogy a kiállítási bábuk életre kelnek! A termeket járva ősemberrel, római kori nővel, honfoglaló magyar vitézzel, vajákos asszonnyal, hajdúval vagy simogatható kisállatokat árusító vásározókkal, valamint kalodába zárt fogollyal találkozhatunk, a tematikus kiállításokban régi korok halászával, vadászával és erdészével futhatunk össze.

A Szívek és Színek terem programjai
• Szerelmi varázslás bájitalfőzetekkel
• Virágnyelviskola
• Virágékszerek készítése

A műsorváltozás jogát fenntartjuk!

Jegyárak: 1500 Ft (felnőtt), 600 Ft (gyermek, 6-18 éves korig)
A belépés 6 éves kor alatt ingyenes. Ezen az éjszakán a fogyatékkal élők kedvezményeit leszámítva egyéb kedvezmények nem vehetők igénybe. A Kadarka Szalonban borokat kóstolni a helyszínen váltott kóstolójeggyel lehet.

A program a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Budapest Főváros XIV. kerület Zugló Önkormányzata, az AGRYA Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége, a Zuglói Cserepes Kulturális Non-profit Kft. és a Line Design Kft. közös szervezésében valósul meg.