Kiállítás a 100 éves Ata Kandó fotóművész tiszteletére Kecskeméten

Ata Kandó magyar születésű világhírű holland fotográfus közelgő 100. születésnapja tiszteletére kiállítás nyílik munkáiból pénteken a Magyar Fotográfiai Múzeumban Kecskeméten.

A múzeum gyűjteményében őrzött Ata Kandó-képekből mintegy 80 fekete-fehér fotót válogatott a tárlatra Gellér Judit független kurátor Baky Péter múzeumigazgató felkérésére.

Gellér Judit elmondta az MTI-nek, hogy a kiállítás a fotóművész kalandos életútjának helyszínei szerint tagolva ad betekintést az életműbe. A fotográfustól a múzeum sok 1956-os képet őriz, ő ugyanis a határ ausztriai oldalán fényképezte a menekülteket. Híres képe, a háromtagú menekült családot ábrázoló A szent család is ott lesz a kiállításon.

A tárlaton látható két divatfotója Párizsból és a dél-amerikai yequana és yanomamo indiánokról készült több fotója, például A nyilazó indián. Ő volt az első fehér nő, aki fölkereste az Amazonas folyó vidékén, a dzsungelben élő indiánokat és képeivel – a munkásságára jellemző portrékkal és életképekkel – hírét vitte a világban ezeknek a törzseknek – hangsúlyozta a kurátor.

A kiállításon abból a mesekönyvből is lesznek képek, amelyet Ata Kandó Hollandiában készített fiával Álom az erdőben címmel.

A hollandiai Bergenben, egy idősek otthonában élő fotográfus nem tud eljönni a megnyitóra, mint azonban a múzeum igazgatójának írta, nagyon örül a kiállításnak – mondta a kurátor.

Ata Kandó Görög Etelka néven született Budapesten 1913. szeptember 17-én, nem tudta kislánykorában kimondani az Etelkát, helyette Atát mondott és rajta ragadt ez a név. Festőművész férje után lett Kandó, akivel többször járt Párizsban. 1935-ben Budapesten tanulta ki a fényképezést és Pécsi Józsefnél tett iparosvizsgát. Magyarországon három gyermeke született, a család Budapesten élte át a II. világháborút, majd 1947-ben ismét Párizsba mentek, Ata ott megismerkedett a szintén magyar Robert Capával, és mellette dolgozott a Magnum képügynökségnél.

Fotós karrierje Amszterdamban kezdődött, holland divatcégeknek dolgozott, majd az 1956-os magyar forradalom leverése után a menekülőket fotografálta Ausztriában. A képekből albumot állított össze és az eladásból befolyt negyedmillió dollárt fölajánlotta a magyar menekült gyerekek megsegítésére.

A világhírt a dél-amerikai dzsungellakó indiánok fotózása hozta meg számára. Caracasból egy francia pap segítségével jutott el az indián törzsekhez és megörökítette mindennapjaikat.

Huszonnyolc évet töltött Hollandiában, majd 20 évet élt Amerikában a fia közelében, lakott az egyik lányánál Angliában. Ata Kandó 88 éves korában visszatért Hollandiába, ahol ma is él.

1991-ben megkapta a Pro Cultura Hungarica kitüntetést, 1999-ben a Magyar Fotóművészek Szövetsége Életműdíjjal ismerte el munkásságát.

Forrás: MTI