A meztelen férfi a Művész moziban

Premier előtti filmvetítések, a Frenák társulat előadása, a Láncszemek című színdarab és kerekasztal-beszélgetések is szerepelnek a Ludwig Múzeumban nemrég megnyílt, Meztelen férfi című kiállításhoz kapcsolódó programon, amelyet azonos címmel szombattól péntekig rendeznek meg a budapesti Művész Moziban.

A meztelen férfi című filmhéten először láthatja a magyar közönség Laurent Bouhnik francia rendező Q, érzékek birodalma című alkotását és az Eltűnő hullámok című litván thrillert, amely a tavalyi Karlovy Vary-i fesztiválon a zsűri különdíját érdemelte ki. Emellett még négy játékfilm szerepel a programsorozatban.

Frenák Pál tánctársulata a művész szólókoreográfiájával a Mennonno című produkciót mutatja be, a Czeizel Gábor által írt és rendezett Láncszemek című darab, Szirtes Balázs, Hajdú László, Novák Angéla és Nagyváradi Eszter főszereplésével lesz látható.

Körösvölgyi Zoltán, a Budapest Film Zrt. cégvezetője a keddi budapesti sajtótájékoztatón felidézte, hogy a Ludwig Múzeummal való együttműködés többféle irányba indult el. Nemrég készült el egy fővárosi alapkutatás, amelyben a budapestiek kultúrafogyasztási szokásait vizsgálták. „A kutatásból kiderül, hogy nincsenek műfaji határok, a budapesti kultúrafogyasztók mindenevők” – hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy vannak fesztiválok, de nagyon ritkák az olyan, több művészeti műfajt is magukba foglaló, intézményi szinten megvalósuló együttműködések, mint ez programsorozat.

Simon Katalin, a Ludwig Múzeum főkurátora arról beszélt, hogy a linzi múzeummal közösen létrejött kiállítással egy olyan témát szerettek volna behozni a köztudatba, amely Magyarországon egyáltalán nincs érintve. A gender témákban inkább a nőkkel szoktak foglalkozni, a tárlat pedig kifejezetten a férfiakról szól. „A Budapest Filmmel való együttműködéssel pedig kiléphetünk a múzeum falai közül, és tovább tágíthatjuk a téma spektrumát, plusz jelentéseket adva a tárlathoz” – hangsúlyozta.

Kókai Nagy Tímea, a Budapest Film munkatársa kifejtette: a filmeket úgy válogatták össze, hogy illeszkedjen a kiállítás tematikájához. A kiválasztott filmek egyebek között azt mutatják meg, hogy miként változott a férfikép az elmúlt évtizedek során. A témához kapcsolódik identitás és emberi viszonyok tekintetében Czeizel Gábor darabja és Derek Jarman brit rendező Anglia alkonya című filmdrámája, amelyből kiderül, hogyan hatott vissza a férfiak önképére és dominanciájára az 1980-as évek szociális változásai Nagy Britanniában.

A programban szerepel még Juliette Binoche főszereplésével a Szex felsőfokon című francia-lengyel film, a belga Bikanyak című krimi Michael R. Roskam rendezésben, valamint a Shame – A szégyenfolt című angol filmdráma Michael Fassbender főszereplésével, a filmet Steve McQueen rendezte.

A vetítések után beszélgetések is lesznek a filmekről és a felmerülő problémákról, mások mellett Demetrovics Zsolt pszichológussal és Varga Balázzsal, a filmtudományi tanszék tanárával.

Forrás: MTI