Erkel Ferencre emlékeznek Gyulán

Erkel Ferencre emlékeznek szülővárosában, Gyulán június 15-én szombaton, a zeneszerző halálának 120. évfordulója alkalmából.

Erkel Ferenc - Fotó forrás: Wikipédia

Erkel Ferenc – Fotó forrás: Wikipédia

Az uniós fejlesztések nyílt napja alkalmából, június 15-én ingyen fogadja a látogatóit az Erkel Ferenc Emlékház, amely a zeneszerző életéről és munkásságáról szóló egyedülálló gyűjteményt őrzi.

A Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Társaság részéről Katona Katalin elmondta: az Erkel Ferenc Emlékház szombaton délelőtt tíz órától várja az érdeklődőket óránkénti tárlatvezetéssel.

Délután Erkel Ferenc operai munkásságáról Péli Tibor tárlatvezető beszél, az előadás közben operadallamok csendülnek fel a híres kortársaktól, Giuseppe Verditől és Richard Wagnertől. Ezt követően Egy nagy érzés éltet engem címmel Németh Csaba művészettörténész Erkel Ferenc életéről beszél, főleg a Gyulán eltöltött gyermekévekről, illetve Erkel felnőttkori kötődéseiről a szülővárosához, rokonaihoz, barátaihoz.

A zeneszerző Gyulán is alkotott, itt öntötte végső formába jelentős operái közül a Bánk Bán, a Dózsa György és a Brankovics György kéziratos partitúráit. Az egésznapos programsorozat végén a zeneszerzőre emlékezve koszorút helyeznek el az Erkel Ferenc Emlékház falán.

Az Erkel Ferenc Emlékházat a város az Erkel Ferenc Emlékév alkalmából újította fel 2010-2011 között. A közel kétszáz éves szülőház, a hajdani németvárosi iskola és kántorlakás európai uniós támogatásból újult meg. A felújított Erkel Ferenc Emlékházat a közönség 2011. májusa óta látogathatja.

Forrás: MTI