A visegrádi négyek filmes napjai Szófiában

Kulturális hetet rendeznek filmbemutatókkal a V4-ek, azaz a visegrádi négyek, Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország szófiai kulturális intézetei keddtől péntekig.

A négy ország nagykövetei délelőtt a szófiai Lengyel Intézetben tanácskoznak arról, hogy mit jelent ez az együttműködés az Európai Unión belül, milyen eredményeket könyvelhetnek el és miféle távlatai vannak a kapcsolatoknak. A találkozónak azért a Lengyel Intézet ad helyet, mert Lengyelország a V4-ek soros elnöke – mondta el az MTI-nek Doncsev Toso, a szófiai intézet igazgatója.

Esténkét saját országuk filmjeit vetítik, így a szlovák nagykövetségen látható lesz a Tátrai csúcsok meséje című alkotás, Pavol Barabás rendezése. A Cseh Centrumban a Kis Hanoi című cseh dokumentumfilmet vetítik, Martina Saková munkáját, amely a prágai vietnámi közösséget állítja a középpontba.

A Lengyel Intézetben csütörtökön a Mélyvíz című sorozat két részét fogják levetíteni, a sorozat rendezője Magdalena Lazarkevics. A sorozat egy szociális segélynyújtó központ dolgozóinak mindennapjairól szól. Az első évad több díjat nyert, így Chicagóban a Hugo TV Awardot, Torinóban a Prix Italiát és a Prix Európa különdíját Berlinben.

A záró program a Magyar Intézetben lesz pénteken. Deák Krisztina 2012-ben bemutatott nagyjátékfilmjét, az Aglaját vetítik, amely egy magyar-román cirkuszi mutatványos család történetét meséli el.

A film főszereplője Ónodi Eszter, aki Bulgáriában a most véget ért Sztara Zagora-i Arany hárs fesztiválon elnyerte a legjobb női alakítás díját – jegyezte meg Doncsev Toso.

Forrás: MTI