Megalakult a Történelmiregény-írók Társasága

Megalakult Budapesten a Történelmiregény-írók Társasága (TRT), amelyhez a hazai regényirodalom számos ismert szerzője csatlakozott.

Az alakuló közgyűlésen vasárnap titkos szavazással az elnökség tagjává választották Benkő Lászlót (alelnök), Bokor Pált (elnök), Fábián Jankát (alelnök), Iván Katalint és Marcellus Mihályt (titkár). Az alapító tagok között van mások mellett Nemere István, Fonyódi Tibor és Trux Béla – közölték az alapítók az MTI-vel.

A szervezet célja, hogy népszerűsítse a történelmi regény műfaját és annak művelőit, továbbá egységbe tömörítse és támogassa a műfajban tevékenykedő írókat. Az alapszabály szerint az egyesület tagjai lehetnek az irodalmi élet mindazon szereplői – írók, szerkesztők, kiadók – akik számára ennek a regényműfajnak a fejlődése kihívást vagy szívügyet jelent.

A magát érdekvédelmi szervezetként meghatározó és szigorú politikamentességet hirdető szervezet alapítói szerint ma már a történelmiregény-írók egészen új nemzedéke tevékenykedik a magyar irodalomban. Ennek tagjai lassan iskolát alkotnak, amely a kritika részéről is figyelmet érdemel. Nem leplezett cél az állami és magán mecenatúra érdeklődésének elnyerése is, mivel a műfaj hitelességének és irodalmi színvonalának további emeléséhez a szerzők kutatómunkájának, tanulmányútjainak elősegítésére is szükség lenne.

Az egyesület tervei között szerepel egy Gárdonyi Géza-emlékplakett évenkénti odaítélése az év legnagyobb érdeklődéssel fogadott történelmi tárgyú regényét jegyző szerzőnek. Emellett a társaság csoportos országjáró író-olvasó találkozók, dedikálással egybekötött felolvasóestek, kedvezményes könyvvásárok megszervezésével is segíteni kívánja a tagokat.

Forrás: MTI

,