Átadták a diák-Oscarokat

A külföldi filmek mezőnyében három európai filmiskola diákja nyerte el idén az amerikai filmakadémia elismerését.

Szombat este az amerikai filmakadémia Berevly Hills-i Samuel Goldwin Színházában ünnepélyes keretek között átadták az idei diák-Oscar-díjakat Los Angelesben. Az esemény házigazdája Bob Saget volt, aki 1978-ban maga is megkapta a díjat.  A 40. alkalommal megrendezett ceremónián 16 főiskolán vagy egyetemen tanuló diák részesült a kitüntetésben. A díjak átadói között szerepelt Kimberly Peirce forgatókönyvíró-rendező, valamint Clark Gregg, Jason Schwartzman és Quvenzhane Wallis színész.

A diák-Oscarosok öt kategóriában arany-, ezüst- vagy bronzérmet kaptak munkájukért. A külföldi film kategóriában Miss Todd című alkotásáért Kristina Yee, az Egyesült Királyság Nemzeti Film- és Televíziós Egyetemének hallgatója vehette át az aranyérmet. Talkhon Hamzavi, a Zürichi Művészeti Egyetem diákja ezüstérmet, Wouter Bouvijn, a belga Erasmus Egyetem hallgatója pedig bronzérmet kapott. A játékfilm kategória aranyérmese a Texasi Egyetemen tanuló Brian Schwartz lett Ol’ Daddy című munkájával. Az animációs aranyat a floridai Ringling Művészeti Főiskola diákjai, Lindsey St. Pierre és Ashley Graham kapták a Dia de los Muertos című filmjükért. A dokumentumfilmes mezőnyben David Aristizabal nyert a Dél-kaliforniai Egyetemről, az alternatív munkák közül pedig Rafael Cortina, a kaliforniai Occidental Főiskola hallgatója vitte el az aranyérmet.

A diák-Oscar-díjat (Student Academy Awards) 1972-ben alapította az amerikai filmakadémia. A korábbi érmesek közül azóta negyvenhatan kaptak Oscar-jelölést, és nyolcan nyertek vagy kaptak megosztva Oscar-díjat. A nagy presztízsű versengésnek magyar győztesei is voltak, egyikük, Böszörményi Zsuzsa 1991-ben részesült az elismerésben Egyszer volt, hol nem volt című, diplomafilmként készült dokumentumfilmjével.

Forrás: MTI