Sigalit Landau Budapesten

A Műcsarnokban látható Mozgástér című kiállításának zárónapjára Budapestre látogat Sigalit Landau; az izraeli képzőművész tárlatvezetést és előadást is tart vasárnap.

A Velencei Biennálén és a kasseli Documentán is szereplő izraeli képzőművész első önálló magyarországi tárlatán videomunkákkal mutatkozik be a Mélycsarnok Galériában. A március 14-én megnyílt kiállítás Sigalit Landau legújabb munkái köré rendeződik, de ezek mellett néhány korábbi videót is felvonultat – közölte az MTI-vel pénteken a Műcsarnok.

A művész vasárnap 16 órától kalauzolja körbe a látogatókat a kiállításban, majd az előadóteremben beszél munkáiról, aktuális és korábbi projektjeiről. Sigalit Landau előadására Uri Asaf író reflektál. A tárlatvezetés és az előadás angol nyelvű, de a szervezők igény esetén magyar tolmácsolást is biztosítanak.

Sigalit Landau 1969-ben született Jeruzsálemben. A jelenleg Tel-Avivban élő képzőművész számos nemzetközi szereplést és elismerést tudhat magáénak: részt vett például a X. kasseli Documentán, és két alkalommal is képviselte Izraelt a Velencei Biennálén.

Videóiban, különböző technikával készült szobraiban, installációiban tradicionális szimbólumokat használ: a víz, a homok, a dinnye, a cukor vagy éppen az egyszerre megőrző és pusztító hatású só ezekben a művekben rendre az emberi létezés paradox mivoltát közvetítik. Landau munkáinak visszatérő eleme a kör, a körforgás. Akár filozófiai, akár politikai kérdéseket tesz fel, azokat mindig költői módon fogalmazza meg; alkotásaiban a mosógépben hánykolódó ruhák, a leeső olajbogyók, a só hatására kifakadó görögdinnyék pirosló húsa az emberi létezés metaforáivá válnak.

Forrás: MTI