Budapestre költözik a Fekete Zaj Fesztivál

Idén Budapesten rendezik meg a Fekete Zaj Fesztivált. Augusztus 16. és 19. között a Dürer Kertben négy színpadon összesen hatvan zenekar lép fel, köztük lesz az Atari Teenage Riot, a VHK, Andy Cairns a Therapy?-ból, a ráadásbulin az A38-on pedig Jello Biafra játszik.

A Fekete Zajt az elmúlt években Mátrafüreden, a Sástó kempingben tartották, idén azonban a szervezők úgy döntöttek, mivel az elsődleges célközönség amúgy is budapesti, a fővárosba hozzák a fesztivált – közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

A Dürer Kertben szabadtéren, a nagyteremben, a kisteremben és egy akusztikus helyszínen is játszani fognak a fellépők, összesen hatvan zenekar. A koncertek mellett tűzzsonglőrök is lesznek, kiállítást rendeznek és zajzenélés is várható.

A külföldi fellépők közül kiemelkedik a német Atari Teenage Riot. Az 1992-ben Alec Empire által alapított együttes a hardcore és a rave kemény és gyors ütemeit szintetizátor- és gitárhangokkal, valamint különböző számítógépes effektekkel keveri, így alakul ki jellegzetes hangzásuk.

A szabadtéri színpadon játszik a Therapy? frontembere, Andy Cairns, aki egyszemélyes, akusztikus műsort hoz a Fekete Zajra. Ez az első alkalom, hogy önállóan indul koncertezni, és az Egyesült Királyságon kívül csak néhány európai országba látogat el. A turné kedvéért egy exkluzív, csak a koncerteken elérhető lemezt is kiadott, melyen 12 Therapy?-dal akusztikus verziója, hat új szám és egy feldolgozás is szerepel.

A fesztivál egyik tetőpontja hagyományosan a VHK koncertje lesz. A csapat tavaly év végén mutatta be Veled haraptat csillagot című lemezét, amelyet a vidéki fesztiválfellépések után legközelebb a Fekete Zajon hallhat a közönség.

A további fellépők között lesz a Psycho Mutants, a Volkova Sisters, a Tej, a Hangmás, a Képzelt Város, az Alba Hyseni Project, a Yellow Spots, a Moon and The Nightspirit, a Shapat Terror, a Trousers és a Kollaps.

A rendezvényhez ráadás napként kapcsolódik egy koncert az A38 hajón: augusztus 19-én az Egyesült Államok „élő lelkiismeret-furdalása”, a Dead Kennedys egykori hangja, Jello Biafra játszik itt Guantanamo School of Medicine nevű formációjával. Erre a koncertre a Fekete Zaj-bérlettel rendelkezők kedvezményes áron juthatnak be.

Forrás: MTI