II. Erzsébet királynő életét bemutató kötet jelent meg

II. Erzsébet magánéletébe és közéleti tevékenységébe is bepillantást enged az Alexandra Kiadó gondozásában magyar fordításban a 84. Ünnepi Könyvhétre megjelent Erzsébet, a királynő című kötet.

Sally Bedell Smith életrajzíró könyvében interjúkra és korábban sosem idézett dokumentumra támaszkodik, emellett színes, érdekes történeteken keresztül mutatja be II. Erzsébetet: hogyan került a trónra, milyen nagymama, miként élte meg a Lady Dianával kapcsolatos botrányokat – mondta el Babits Péter, a kiadvány fordítója szerdán az MTI-nek.

A kronologikusan felépített történetből a családi élet, a magánember vágyai, valamint a közéletben betöltött szerephez kapcsolódó kötelesség és állandó kötelezettség kontrasztja bontakozik ki történelmi perspektívából áttekintve.

„Királynőnek lenni nem egyszerű feladat, az ember minden mozdulatát 24 órában figyelik, de mivel feladata a nemzeti egység megtestesítése, ezért mindent ennek kell alárendelni és a lehető legjobban megoldani” – fogalmazott a fordító, hozzátéve: az életrajz megírásához az író többek között levéltárakban kutatott, de megfigyelhette II. Erzsébetet munka és pihenés közben is, elkísérhette például a királyi párt hivatalos utazásaira is.

A koronázási évfordulóra megjelent életrajzi kötet a világ és Európa történetét is bemutatja, emellett egy különleges fényképmellékletet is tartalmaz II. Erzsébet és a királyi család életéről.

Forrás: MTI