Franciaország a díszvendég a XX. Nagyszebeni Nemzetközi Színházi Fesztiválon

Franciaország lesz a díszvendége a pénteken kezdődő XX. Nagyszebeni Nemzetközi Színházi Fesztiválnak, amelyen hetven ország művészei vesznek részt.    

A fesztivál az idén ünnepli fennállásának a huszadik évfordulóját. Középpontban a színház áll, de a szervezők más művészeti ágak felé is nyitottak az évek folyamán, így a seregszemle ma már Európa egyik legjelentősebb kulturális eseményévé vált.

Az Európa kulturális fővárosa címet 2007-ben viselő Nagyszebenben június 16-ig tart a fesztivál, amelyre mintegy 2500 művészt várnak. Tíz nap alatt 350 rendezvényre kerül sor mintegy hatvan helyszínen – közölték csütörtökön a szervezők.

A fesztivál idei központi témája a párbeszéd. A szervezők orosz, francia, japán, brit, luxemburgi, dél-koreai, mexikói, litván, grúz, lengyel és román előadásokat soroltak a kiemeltek közé. A fesztiválon hangsúlyos lesz az orosz jelenlét is, hiszen a szervezők az orosz kortársszínház legújabb irányvonalait tükröző alkotásokat is műsorra tűztek. A fesztivál egyik kiemelt meghívottja Ivan Viripajev orosz dramaturg és rendező.

A programban magyar vonatkozású rendezvények is találhatók. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata és a Yorick Stúdió bemutatja Székely Csaba Bányavakság című művét, a Nagyszebeni Radu Stanca Színház műsorra tűzi a Maladype Színházzal készített koprodukcióját, a Mester és Margaritát, amelyet Balázs Zoltán rendezett. Scarlat Anna Magyar kortárs dráma című könyvét is bemutatják a fesztiválon, a kötet négy magyar kortárs dráma román nyelvű fordítását tartalmazza.

Forrás: MTI