Benczúr Gyula alkotásaiból nyílik kiállítás a szegedi Móra Múzeumban

Benczúr Gyula alkotásaiból nyílik kiállítás a szegedi Móra Múzeumban június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján.

A szegedi Kultúrpalotában az elmúlt években a legnépszerűbb magyar festők közül Munkácsy Mihály, Csontváry Kosztka Tivadar és Mednyánszky László műveiben gyönyörködhettek a látogatók. A komoly közönségsikert arató kiállítások sora Benczúr-tárlattal folytatódik – mondta el Medgyesi Konstantin, az intézmény sajtóreferense csütörtökön az MTI-nek.

A kiállításon több mint harminc festményt és grafikát mutatnak be a hazai historikus festészet kiemelkedő alakjának munkásságából. A Móra Múzeum dísztermében a lenyűgöző portrék mellett tájképeket is láthatnak majd az érdeklődők, az alkotások a nyíregyházi Jósa András Múzeumból és a Magyar Nemzeti Galériából érkeznek Szegedre.

A tárlaton bemutatják a szegedi közgyűjtemény három saját Benczúr-képét is. Az egyik festmény Mátyás megkoronázását ábrázolja, két portrén pedig Tisza Kálmán, a dualizmus korának miniszterelnöke, valamint Tisza Lajos, a Szeged 1879-es árvíz utáni újjáépítését irányító kormánybiztos szerepel. A portrékkal a szegedi városházán dolgozók vagy az ott ügyeiket intézők nap mint nap találkozhatnak, a festmények tartós letétként az egyik tanácsterem falát díszítik – közölte a muzeológus.

Forrás: MTI