Einczinger és társasága a Duna Múzeumban

Einczinger Ferenc festőművész és művésztársainak 1920-1940 között készült, Esztergomhoz kötődő alkotásaiból nyílik kiállítás a Duna Múzeum Európai Közép Galériájában 2013. június 7-én.

duna múz.
Einczinger Ferenc festőművész és író a két világháború között városában, Esztergomban a kortárs és a modern képzőművészeti szemlélet jeles művelője és hirdetője volt. Einczinger szoros baráti szálakkal kötődött Babits Mihályhoz. Ők teremtették meg a kulturális, irodalmi és képzőművészeti szellemiségének alapjait  a 20. század eleji Esztergomban.

Az akkori idők kiváló képzőművészei voltak többek között Bayor Ágost, Koszkol Jenő, Tipary Dezső, Scheiber Hugó, Magyarász Imre, Jaschik Álmos, Pirchalla Imre, Holló Kornél, Fuchs Hajnal, ifj. Vitál István, Hellebrand Béla ötvösművész, akiknek alkotásait most a Duna Múzeumban  láthatja a közönség. A tárlat törzsanyaga Zsembery Dezső műgyűjtő gyűjteményéből való, de más magángyűjtők – többek között Einczinger Ferenc unokája –, valamint az MNM Balassa Bálint Múzeuma, a Keresztény Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum műtárgyai is gazdagítják a kiállítást.
Az esztergomi vár-ásatásokról készült Einczinger-rajzok most először kerülnek a nagyközönség elé.

A kiállítást 2013. június 7-én dr. Zsembery Dezső nyitja meg, közreműködik Rózsár Brigitta.
A tárlatot július 2-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Duna Múzeumban, kedd kivételével minden nap 9-17 óra között.

www.dunamuzeum.hu
Képaláírás