Az István, a király új előadása lesz a Kolozsvári magyar napok fénypontja

Az István, a király rockopera új előadása lesz az augusztus végén tartandó Kolozsvári magyar napok rendezvénysorozat fénypontja – közölték keddi kolozsvári sajtótájékoztatójukon a szervezők.

Az előadást A Társulat mutatja be augusztus 25-én a Kolozsvár főterén felépítendő 250 négyzetméteres színpadon. Gergely Balázs, a Kolozsvári magyar napokat negyedik alkalommal megszervező Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke elmondta: szándékosan időzítették a nemzeti összetartozás napjára a bejelentést, hiszen az István, a király a nemzeti összetartozásról is szól. „Eljött az idő, hogy a Koppányok és az Istvánok összebarátkozzanak” – fogalmazott Gergely Balázs.

Rosta Mária, az előadás producere a sajtótájékoztatón elmondta: A Társulat új díszlettel, új jelmezekkel új, különleges előadást mutat be Kolozsváron, amelynek rendezésére Zsuráfszky Zoltánt, a Honvéd együttes vezetőjét kérték fel. Rosta Mária szerint a rendezőnek kell megoldást találnia annak a történelmi ténynek a tükrözésére, hogy Koppány vezér nem a veszprémi csatában halt meg – amint azt az István, a király harminc évvel ezelőtti első bemutatásakor tudták -, hanem két hónappal később a saját várában csalták tőrbe.

Zsuráfszky Zoltán rendező elmondta: a Honvéd együttes negyven táncosa mellé legalább 40-50 helyi táncost válogatnak be a produkcióba, az előadást pedig egyhónapos próbaidőszak előzi meg. Az István szerepében fellépő Feke Pál arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy A Társulat előadását már több mint 350 ezer ember láthatta élőben.

Az augusztus 19. és 25. között tartandó Kolozsvári magyar napokról a szervezők elmondták, hogy az minden szempontból meghaladja a tavalyi rendezvényt. A 260 ezer eurós költségvetésű rendezvénysorozatot immár Kolozsvár polgármesteri hivatala is a város hét-nyolc kiemelt eseménye egyikének tekinti. Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere elmondta, hogy ez a besorolás nemcsak a megduplázott támogatás miatt fontos, hanem amiatt is, hogy növekedési lehetőséget biztosít a rendezvénynek.

A Kolozsvári magyar napokra a kincses városba várják Demjén Ferencet, Szörényi Leventét, a Csík Zenekart és barátait, Lovasi Andrást és Hobót, Zoránt és a Tankcsapdát is.

Forrás: MTI