25 éves a "Tutajosok" – Elek Judit filmje

Díszelőadás: június 11., kedd, 20 óra, Uránia Nemzeti Filmszínház

A rendszerváltás eufóriájában izzó 1989-es magyar filmszemlét Elek Judit 1988-as Tutajosok című, a tiszaeszlári per eredeti dokumentumai ihlette, parádés szereposztású  nagyjátékfilmjének bemutatója nyitotta meg. A főszereplők: Gáspár Sándor, Koltai Róbert, Hetényi Pál, Lukáts Andor, Molnár Piroska, Fodor Tamás mellett először jelenik meg a vásznon Stohl András és Mucsi Zoltán is.

tutajosokA film az 1882-ben a tiszaeszlári zsidókat rituális gyilkosság elkövetésével vádoló per igaz történetét mutatja be, ahogyan Elek Judit l989-ben nyilatkozta: „Végre 104 évvel a tiszaeszlári per után, filmen is igazságot szolgáltathatunk az ártatlanul meghurcoltaknak”.

A perben a zsidók védelmét ellátó Eötvös Károly visszaemlékezéseinek ezt a címet adta: „A Nagy Per – mely ezer éve folyik és még sincs vége.”

A 25 éves születésnapját ünneplő Tutajosokat díszelőadás keretében vetítik le június 11-én, kedden este 8 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban a főszereplők és az alkotók jelenlétében. Az Uránia a díszbemutató után műsorra is tűzi az alkotást.

A Jelenkor Kiadó és a Dánielfilm Stúdió a június 6-án kezdődő, 84. Ünnepi Könyvhétre jelenteti meg Elek Judit Tutajosok című könyvét új kiadásban, a szerző aktuális előszavával és a film DVD mellékletével együtt a MANDA kiadásában.

Tutajosok1

Elek Judit a Tutajosok című könyv új kiadásának előszavában így fogalmaz: „Talán ezzel sikerül hozzájárulnunk ahhoz, hogy aljas érdekektől vezetett, felelőtlen emberek hazug vádakkal és hagymázos fantazmagóriákkal, minél kevesebb embert téveszthessenek meg; s hogy ez az ezer éve folyó per, amelynek még ma sincsen vége, befejeződhessen egyszer…”

A film 1989-ben Montrealban elnyerte az Ökumenikus Zsűri nagydíját, 1990-ben  Párizsban a Női filmesek nemzetközi fesztiváljának nagydíját, Montpellierben a Zsidó filmesek nemzetközi fesztiváljának fődíját, az olaszországi Salernóban rendezett fesztivál fődíját is kiérdemelte. Ugyanabban az esztendőben New Yorkban a Nemzetközi Zsidó Filmfesztivál nyitófilmje volt, s szerepelt a San Francisco-i Nemzetközi Zsidó Filmfesztiválon is.  Játszották még az USA-ban, Kanadában, Franciaországban, Németországban, Ausztráliában és még számos országban moziban és a televíziók csatornáin.

Érdekesség, hogy egy neves amerikai forgalmazó ellopta a filmet s a mai napig terjeszti, anélkül, hogy fizetne érte – de így legalább még több emberhez eljuthat a világon…

Tutajosok8

Tutajosok
Írta és rendezte: ELEK JUDIT

FŐSZEREPLŐK:
Herskó Dávid: GÁSPÁR SÁNDOR
Csepkanics: HETÉNYI PÁL †
Vogel Amsel: FRANCISZEK PIECZKA
Matej: STOHL ANDRÁS
Vay György csendbiztos: ÁCS JÁNOS
Smilovics: ERŐSS TAMÁS †
Sára: TARJÁN GYÖRGYI
Eötvös Károly: FODOR TAMÁS
Scharf József: KOLTAI RÓBERT
Schwarcz Salamon: LUKÁTS ANDOR
Scharf Móric: MÉSZÁROS ISTVÁN
Jákob: MUCSI ZOLTÁN
Kubikos: SZÉKELY B. MIKLÓS

Írókonzultáns: NÁDAS PÉTER
Dramaturg: BÍRÓ ZSUZSA
Fényképezte: HALÁSZ GÁBOR
Díszlet: BANOVICH TAMÁS
Jelmez: MIHALKOVSZKY ERZSÉBET †
Maszk: MÁRTA MAGDOLNA
Vágó: KABDEBÓ KATALIN
Hangmérnök: KOVÁCS GYÖRGY
Gyártásvezető: OZORAI ANDRÁS
Zenéjét összeállította részben KURTÁG GYÖRGY „Foszlányok egy kolinda emlékképéből” című műve felhasználásával: EÖTVÖS PÉTER

GYÁRTÓK:
Budapest Filmstúdió Vállalat
Stúdióvezető-producer: HANÁK GÁBOR
MOKÉP, KERSZI
Francia Koproducer: FEELING PRODUCTIONS – LA S.E.P.T. –
a francia Kulturális Miniszter külön támogatásával
Koproducer: HUBERT NIOGRET

A TUTAJOSOK NEMZETKÖZI FESZTIVÁL DÍJAI:
1989, Montreal, Ökumenikus Zsűri Nagydíja
1990, Párizs-Créteil, Női filmesek nemzetközi fesztiváljának Nagydíja
1990, Montpellier, Zsidó filmesek nemzetközi fesztiváljának Fődíja
1990, Salerno,Olaszország, Fődíj
1990, New-York, International Jewish Film Festival Nyitó Gála filmje
1990, San Francisco, International Jewish Film Festival