Török zongoraművésznő koncertje a Magyar Nemzeti Múzeumban

Törökország leghíresebb zongoraművésznője, Idil Biret koncertet ad ma este a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében.

A művész abból az alkalomból lép fel és játszik Liszt Ferenc zongoráján, hogy Törökország és Magyarország 90 évvel ezelőtt, 1923. december 18-án vette fel a diplomáciai kapcsolatokat – mondta el az MTI-ek Tasnádi Edit, a Magyar-Török Baráti Társaság főtitkára.

Idil Biret műsorán Bach g-moll fantázia és fúga című műve, Schubert három dala, Wagner Tannhauser nyitánya és Liszt négy etűdje, valamint az Itáliai utazás című sorozatból Velence és Nápoly, a Gondoliera, a Canzone és a Tarantella szerepel. Az estet a török nagykövetség és a múzeum szervezte.

A két ország kapcsolatai a „vasfüggöny” leomlása után egyre szorosabbá váltak, a kulturális együttműködés példaértékű – hangsúlyozta Tasnádi Edit, emlékeztetve arra, hogy Izmitben, az egykori Nikomediában, ahol Zrínyi Ilona és férje, Thököly Imre száműzetésben meghalt, Thököly Emlékház nyílt 2008-ban és török társaság alakult a magyar hősök emlékének ápolására.

Rodostóban, Tekirdagban Rákóczi fejedelem egykori száműzetésbeli lakóhelyén évente magyar napot rendeznek a cseresznyefesztivál idején – tette hozzá.

Idil Biret zongoraművész Ankarában született a párizsi Conservatoireban Nadia Boulanger volt a tanára. Dolgozott többek között a Bostoni Szimfonikusokkal, a lipcsei Gewandhaus zenekarral, a Londoni Szimfonikusokkal. Számtalan lemezfelvételt készített.

Tavaly két CD-je jelent meg Schumann műveivel. Ugyancsak 2012-ben turnézott Dél-Amerikában, fellépett Párizsban, Londonban, Edinburghban és Glasgowban.

Forrás: MTI