Sziget: Quimby- és Muzsikás-koncert a nulladik napon

A nagyszínpadon különleges Quimby-koncertet rendeznek, a világzenei nagyszínpadon pedig az idén 40 éves Muzsikás együttes lép fel a Sziget fesztivál nulladik napi programjában augusztus 6-án a Hajógyári-szigeten.

Quimby Csodaországban címmel nemcsak koncert lesz, hanem Lewis Caroll regényéből kiindulva cirkusz, tánc, színház, irodalom, vetítés, slam poetry és sok más is. A 40 éves Muzsikás együttes különleges vendégekkel, köztük Jandó Jenő zongoraművésszel, Alexander Balanescu hegedűvirtuózzal, a Woven Handdel és az Amadinda ütőegyüttessel lép fel – hangzott el az érintettek közreműködésével tartott keddi budapesti sajtótájékoztatón.

„Már korábban is szóba került egy önálló Quimby-nap megrendezése a Szigeten, de éppen nem volt évfordulónk és búcsúkoncertet sem szerettünk volna. Egy varázslat köré épülő összművészeti rendezvény megszervezése inspiráló ötlet volt számunkra” – fejtette ki Kiss Tibor, a Quimby frontembere. Hozzátette: a nulladik napi koncertműsorukat közösségi oldalukon szavaztatják meg rajongóikkal.

Varga Livius ütőhangszeres, vokálos arról szólt, hogy még alakul a program, de biztosan lesznek velük fúvósok és vendégzenekarok, köztük a Firewater. „Lesz olyan, hogy egyszer csak megjelenünk egy fa alatt vagy egy kocsmánál, és előadunk néhány dalt” – jegyezte meg. A Quimby Csodaországa augusztus 6-án 17 órakor nyitja meg kapuit, akkor már kapható lesz a zenekar történetéről szóló, most készülő fikciós regény.

Az 1973-ban alakult Muzsikás együttes egyik alapítója, Sipos Mihály úgy fogalmazott, hogy a magyar népzene megkönnyíti a fiatalok egymásra találását és segít átvészelni a kirekesztettség-érzést. Hamar Dániel (szintén alapító tag) kitért arra, hogy 21 évesen egy erdélyi lakodalomban találkozott először a népzene hatásával és ez az élmény örökre megváltoztatta az életét.

„A Muzsikás magyar népzenéje olyan modern zene, amely az elmúlt évtizedekben dzsesszklubokban, rockszínpadokon, komolyzenei fesztiválokon, a londoni Royal Albert Hallban vagy a New York-i Carnegie Hallban, a világ számos pontján aratott sikert. Aki Bartókot eddig nem ismerte, jöjjön el a Szigetre és meg fogja szeretni” – szögezte le Hamar Dániel. A Muzsikásban Éri Péter és Porteleki László a másik két tag.

Gerendai Károly főszervező a sajtótájékoztatón elmondta: arra kérik a döntéshozókat, illetékeseket és mindenkit, akinek fontos az óbudai sziget, próbálják megvédeni az árvíztől, ne váljon katasztrófa sújtotta övezetté és segítsenek, hiszen közterületről van szó. Az már biztos, hogy a hétvégére tervezett Gyerekszigetet az árvíz miatt más helyszínen fogják megtartani.

„Az elmúlt húsz évben kétszer szembesültünk komoly árvízzel a szigeten, először az egyik fesztivál vége után, másodszor egy tavasz elején. Most két hónap van a fesztiválig, a szigetnek addig regenerálódnia kell. Korábban már megemeltük a gátat és most is több tízmillió forintot fogunk fordítani a védekezésre, homokzsákokat rakunk le, de segítségre, összefogásra van szükség” – mondta Gerendai Károly.

Az MTI kérdésére a főszervező azt mondta, továbbra sem tudni véglegesen, lehet-e majd dohányterméket árusítani a Sziget fesztiválon. „A vonatkozó törvény módosítása ezt nem tenné lehetővé, de folyamatos kapcsolatban állunk az illetékesekkel, hogy valamilyen megoldást találjunk. Ha csak kívülről lehetne behozni dohányterméket a Szigetre, fennállna a fekete árusítás veszélye. A Balaton Soundot és a VOLT Fesztivált kevéssé érinti a jogszabályváltozás, mert az ottani állandó vendéglátóipari egységek július közepéig még árusíthatnak dohányárut”.

A sajtótájékoztatón Nagy Zoltán Péter, az OTP Bank marketing igazgatója elmondta, hogy a Simple és OTP Junior számlák tulajdonosai fél áron fognak tudni napijegyet, illetve heti bérletet venni a Szigetre, valamint nulladik napi jegyet a VOLT-ra.

Az idei Szigeten augusztus 5. és 12. között fellép mások mellett a Nick Cave and the Bad Seeds, a Franz Ferdinand, a Blur, a !!!, Biffy Clyro, Mika, David Guetta, az Editors és a Bad Religion.

Forrás: MTI