Lakatos György hegedűművész első díjat nyert New Yorkban

Az American Protégé célja, hogy a fiatal művészjelöltek számára utat nyisson a sikeres karrier felé. Lakatos György hegedűművész nyerte el a New Yorkban megrendezett American Protégé Nemzetközi Zenei Versenyen a felnőttek között az első díjat és a legjobb előadónak járó oklevelet.

A versenyt hat kategóriában és négy korcsoportban rendezték meg. Az American Protégé célja, hogy a fiatal művészjelöltek számára utat nyisson a sikeres karrier felé. Nemcsak az Egyesült Államokból, hanem a világ számos országából jelentkeznek a különféle zenei kategóriákban kiírt versenyfelhívásra Kanadától Dánián át Izraelig, Ukrajnától Örményországon át Üzbegisztánig vagy Ausztráliáig.

„Az interneten találtam meg a versenyfelhívást, alapfeltétel volt, hogy küldjek egy jó minőségű bemutatkozó DVD-t” – mondta el hazaérkezése után az MTI-nek Lakatos György. A versenyzőket a felvételük alapján szűrték meg, és a döntőnek nevezhető hangversenyre a rosta után az első helyen hívtak meg a Carnegie Hallba, május 27-re. Az elsőségem az ottani játékom alapján vált valósággá. Itt kaptam meg a legjobb előadónak szóló oklevelet” – jegyezte meg. A koncerten egy Paganini-capricciót játszott.

Elmondta, hogy a négy korcsoport vegyesen lépett fel, így ő egy mindössze 8 éves dél-koreai csellista kislány után lépett a Carnegie Hall pódiumára. Az első helyezéssel további meghívások járnak majd, amelyekről a következő hetekben döntenek a támogatók.
Lakatos György 8 éves kora óta hegedül, zenész családban született: édesapja hegedűs, édesanyja zongorista. „Ők a nehézségek miatt óvtak a muzsikus pályától, tehát egyáltalán nem volt természetes, hogy 12 évesen felvettek a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia előkészítő tagozatára, ahol 7 éven át Kiss András növendéke voltam.

Az ő halála után kerültem Szenthelyi Miklóshoz, az ő irányításával diplomáztam” – részletezte a hegedűművész. Ma már ő is tanít a Snétberger Zenei Tehetség Központban, amely a honlapján bemutatja az első díjról szóló oklevelet (snetbergerkozpont.hu). „Úgy vélem, a központ kitűnő vállalkozás, ahol nagy öröm tanítani és megtapasztalni az eredményeket” – fűzte hozzá Lakatos György.

Forrás: MTI