Könyvhét – Bor-könyv-dzsessz fesztivál Balatonfüreden

Bor-könyv-dzessz fesztivált rendeznek a könyvhéten Balatonfüreden; idén először borutca is nyílik a Blaha utcában különböző gasztronómiai csemegékkel.

Az ünnepi könyvhetet a Vaszary-villában nyitják meg csütörtökön, a díszvendég Szőcs Géza költő, miniszterelnöki főtanácsadó, kormánybiztos lesz – közölték a szervezők az MTI-vel.

Szerdán fél háromkor a Gárdonyi Géza Egri csillagok című könyvéből készült olvasónaplókból nyílik tárlat a városi könyvtárban, csütörtökön délelőtt Kassovitz László meseíróval, mesemondóval, népi rímfaragóval, a Pamacs könyvek szerzőjével találkozhatnak az olvasók, fél háromkor a Világjárók-sorozatban ifj. Vasuta Gábor újságíró, természetfotós Titokzatos légi utakon című előadása kezdődik.

Fél ötkor a Tempevölgy idei második számának bemutatója után Bérczy József Gotlandi nyár című verseskönyvének premierjét tartják a városi múzeumban, míg este fél nyolckor a Csopak Demizson Allstars Orchestra koncertje kezdődik a borutca színpadán.

Pénteken tízkor Évszázadok kalászaiból – dalok és versek Szent Istvántól napjainkig címmel Kiss György ad zenés irodalmi műsort középiskolásoknak a Kisfaludy Galériában. Ötkor kezdődik Podmaniczky Szilárd Balatoni borozó és Balatoni világok című könyveinek bemutatója, ugyanakkor látható Nyulász Péter Helka, a Balaton tündére című darabja a Kabóca társulat előadásában a Kisfaludy Színpadon.

Hétkor rendezik meg az Óda roncs – Balatonfüred-Debrecen-Kecskemét antológia című kötet bemutatóját és Mezey Katalin prózaíró, költő, műfordító köszöntését a Kisfaludy Galériában.

Szombaton fél ötkor mutatják be a Füredi História új számát a városi múzeumban, ugyanakkor a borutcában dzsessz szól, majd fél héttől a Szakcsi Lakatos Béla Trio koncertjét élvezhetik a hallgatók.

Vasárnap négytől a Tarisznyások Együttes gyermekkoncertje hangzik fel a borutcában, ötkor ugyanott Szemedben csillagok, avagy a magyar költészet legszebb szerelmes versei címmel Dominek Anna és Baranyi Péter színművészek lépnek színpadra.

A borutcában hatkor Bort iszik a magyar ember címmel Tóth Loon színművész „összérzékszervi interaktív gyorstalpaló tanfolyamot” tart a magyar bor történelméről, szerepéről, jelentőségéről a magyar szak- és szépirodalom, valamint pár pohár bor tükrén keresztül. Ami elhangzik: Hamvas Béla, Márai Sándor, Krúdy Gyula írásai, legendák, aforizmák, tudományos tények és tudománytalan tévhitek. Hétkor a Kávészünet Duó koncertezik.

A Blaha utcában reggel kilenc és este kilenc között június 6-tól 9-ig könyvvásárt rendeznek, ahol megtalálhatók lesznek a 84. Ünnepi Könyvhétre megjelenő kiadványok mellett egyéb gyermekeknek és felnőtteknek szóló könyvek, atlaszok, valamint a város önkormányzata és a Balatonfüred Városért Közalapítvány könyvei.

Forrás: MTI

,