Őrtüzek éjszakája a Veszprém megyei várakban

Szent Iván-nap éjszakáján rendezi meg az őrtüzek éjszakáját a Veszprém Megyei Várak Kapitánysága, az akció keretében minden várban jelzőtüzet gyújtanak.

Balassa Balázs, a Veszprém Megyei Várak Egyesületének elnöke az MTI-nek elmondta: a június 24-én este fél tízre tervezett akció „jelképes üzenet minden honfitársunk felé”.

„Fontos, hogy ráirányítsuk a figyelmet várainkra, a hagyományok őrzésére és a hagyománytiszteletre” – fogalmazott az elnök.

Az egyesület felkéri az összes magyar vár üzemeltetőjét, várkapitányát, hogy csatlakozzon kezdeményezésükhöz, ezzel is bizonyítva az összetartozást. A cél az, hogy az összes magyar várban gyúljanak egyszerre jelzőtüzek.

Erre az estére az eseményhez kapcsolódóan más program is szervezhető, a lényeg az, hogy ezek a tüzek a távolból is látszódjanak – hívta fel a figyelmet Balassa Balázs. Ahol nem lehetséges jelzőtüzek gyújtása, ott egy egyszerű fáklyával is kifejezhetik a várak együvé tartozásukat – tette hozzá.

Kiemelte: nagy örömükre szolgálna, ha a határon kívüli magyar várak is csatlakoznának felhíváshoz, mert így válna teljessé az összefogás. A részvételt a polgarmester@szigliget.hu e-mail címen lehet jelezni.

Forrás: MTI