Novemberben kerül a mozikba a Mandela életéről készült film

Novemberben kerül a mozikba az apartheidellenes harc jelképe, Nelson Mandela Long Walk to Freedom (Hosszú út a szabadságig) című önéletírása ihlette film jelentették be a dél-afrikai producerek.

Az életrajzi film az emlékiratokat nyomon követve bemutatja a dél-afrikai vezető életútját: gyermekkorát, ifjúságát, harcait, börtönéveit és kiszabadulását, míg végezetül az apartheid utáni Dél-Afrika első fekete elnökévé választották.

Nelson Mandela - Fotó: Wikipédia

Nelson Mandela – Fotó: Wikipédia

Mandela a Robben Island-i börtönben kezdte meg írni emlékiratait 1974-ben, és a börtönben töltött 27 évet követő kiszabadulása után fejezte be 1990-ben. Sorsa szorosan kapcsolódott egy egész nemzet sorsához és egy nép harcához.

A világon egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő személyiséget, Nelson Mandelát Idris Elba brit színész alakítja a filmvásznon.

„Az a megtiszteltetés ért, hogy Madiba (Mandela törzsi neve) hozzájárult, hogy filmre vigyük megragadó élettörténetét” áll a producer, Anant Singh közleményében.

Mandela önéletírása 1994-ben jelent meg, és számos nyelvre lefordították. Magyarul A szabadság útján címmel jelent meg 2008-ban. Singh 1996-ban kapta meg a megfilmesítés jogát.

A filmet megihlető könyv elmeséli, hogy a földalatti mozgalom, a fegyveres harc és a börtön éveiben hogyan fonódott össze Mandela élete a szabadságért vívott harccal a négy évszázadra az apartheidbe zárt Dél-Afrikában.

A filmet, amelyben több dél-afrikai színész is játszik, Kelet-Fokföld tartomány több helyszínén ebben a tartományban született Mandela -, valamint Johannesburgban és Fokvárosban forgatták.

A producerek hangsúlyozták: ez az egyetlen film, amely megkapta a volt államfő és a Nelson Mandela Alapítvány jóváhagyását.

Mandela történelmi életútja már több filmet és dokumentumfilmet megihletett. Nelson Mandela, aki utoljára 2010-ben jelent meg a nyilvánosság előtt a Dél-Afrikában tartott labdarúgó világbajnokság döntőjén, a politikától teljesen visszavonultan él.

Utoljára 2012-ben lehetett felvételeket látni róla, amikor falujában, Qunuban Hillary Clinton akkori amerikai külügyminiszter meglátogatta.

Jelenleg légúti fertőzések miatt többszöri kórházi ápolása után johannesburgi házában lábadozik.

Forrás: MTI