Velencei Biennále – Az angolai kiállítás nyerte az Arany Oroszlánt

Az angolai pavilon kiállítása nyerte el a 55. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Kiállítás (Biennále) legjobb nemzeti projektjének odaítélt Arany Oroszlán-díjat; a Palazzo Enciclopedico című főkurátori tárlat legjobb kiállítójának járó elismerést Tino Sehgal; a legígéretesebb fiatal tehetségnek megítélt Ezüst Oroszlánt Camille Henrot vehette át a velencei Giardini parkban megtartott szombati díjátadón.

A biennálén első alkalommal részt vevő Angola nemzeti pavilonjának Luanda, Encyclopedic City (Luanda, enciklopédikus város) című kiállítása Edson Chagasnak az ország fővárosáról készített 23 nagy méretű fotóját vonultatja fel, a zsűri méltatása szerint nagy érzékenységgel vizsgálva a helyben rejlő ellentmondásokat.

A brit Tino Sehgal átveszi a legjobb művésznek járó díjat Paolo Barattától, a biennále elnökétől a velencei biennále megnyitóján 2013. június 1-jén. - MTI fotó: Kovács Tamás

A brit Tino Sehgal átveszi a legjobb művésznek járó díjat Paolo Barattától, a biennále elnökétől a velencei biennále megnyitóján 2013. június 1-jén. – MTI fotó: Kovács Tamás

A Palazzo Enciclopedico legjobb művészének járó Arany Oroszlánt Tino Sehgalnak ítélte a Sofía Hernández Chong Cuy (Mexikó), Francesco Manacorda (Olaszország), Jessica Morgan (Nagy-Britannia) Bisi Silva (Nigéria) és Ali Subotnick (Egyesült Államok) alkotta nemzetközi zsűri, kiemelve, hogy a fiatal brit művész munkái sikerrel lépik át a művészeti ágak közti határokat.

A 2013-as biennále legjobb fiatal művészének járó Ezüst Oroszlánt a francia Camille Henrot vehette át az első közönségnapon megrendezett díjátadón. A zsűri különdíjjal jutalmazta az amerikai Sharon Hayes, az olasz Roberto Cuoghi, valamint Litvánia, Ciprus és Japán pavilonjainak kiállításait.

A biennále életműdíjait Massimiliano Gioni főkurátor ajánlására idén az osztrák Maria Lassnig és az olasz Marisa Merz kapta meg.

A Velencei Biennálén Magyarországot Asztalos Zsolt Kilőtték, de nem robbant fel című projektje képviseli. A kiállítás háborúkból visszamaradt bombák történetét dolgozza fel, Uhl Gabriella kurátori munkájával.

A biennálén soha ennyi nemzet nem képviseltette magát, a 88 kiállító ország közül 10 először vesz részt a nagyszabású seregszemlén, Angola mellett most mutatkozik be először a Vatikán is.

A nemzeti pavilonokon kívül városszerte 47 kísérőrendezvény várja a közönséget a biennálén, melyen számos jelentős művész is részt vesz: Aj Vej-vej például több helyen – így egy templomban – is kiállít Velencében. Egy templom, a San Lio ad otthont az idei magyar részvétel másik projektjének is: Mátrai Erik Gömb című kiállítása szeptemberben nyílik, és két hónapig, a biennále november 24-ei zárásáig lesz látható.

Forrás: MTI