Trónkövetelők a Metróban – Sit down-os beszélgetés Ihos Józseffel

Egyszer volt, hol nem volt, a 60-as évek végétől volt egyszer egy hétfőnként sugárzott Rádiókabaré, a 70-es évektől Hofi Géza vitte a prímet, majd megjelent a Markos-Nádas páros, Boncz Géza, Nagy Bandó András, Bach Szilvia, akik már színházban és tévében is nyomták, majd betört a köztudatba az újhullámos Besenyő család, s az 1990-es években a Szféra TV produkciójaként nézhettük és szerethettük az Antal Imre által vezetett legendás Szeszélyes évszakok-at, ahol megjelentek és országos népszerűségre tettek szert az újak, például Maksa Zoltán, és a mostanság új vizekre, mondhatni „újhullámokra” evező Ihos József is.

x_DSC9662– Azt hallottam, sztendápos lettél.

– Szilágyi Gyuri bácsi, aki a magyar humor doyenje, és akit senkinek sem kell bemutatni, azt mondta nekem: Józsikám, humoristának lenni azért jó, mert mindig kevés van belőle, ezért életed végéig jól megélhetsz a szakmádból. Na, ez nem jött be, mert a 2000-es évek elején egy új nemzedék lépett színre a műfajban, mégpedig nagyon markáns megjelenéssel, és óriási szeletet hasított ki a magyar humor tortájából. Mivel mi, a humor nagy generációja, nem biztosítottuk be magunkat a 80-as, 90-es években, nem szerveztünk produkciós irodát, nem szereztünk jól fizető szerkesztői állást, ezért meglepve és némiképp tanácstalanul figyeltük az előállt, új helyzetet.
Ezek a fiatal humoristák sokan vannak, és bizony feladták nekünk a leckét, ezért lépnünk kellett, mégpedig felismerve azt, hogy nem versenyezni kell velük, hanem kollegiálisan együttműködni. Ez egy kétirányú kapcsolat, mi is sokat tanulunk tőlük, merészséget, újfajta gondolkodásmódot, de ők is rengeteget profitálnak a mi tapasztalatainkból, kapcsolatainkból, egyfajta kölcsönös elfogadás és mentoráltság jött létre köztünk.
Rá kellett jönnünk, hogy bár alapvetően mindenki stand-up-ol, de, amit ők csinálnak, az alanyi humor, egyedül szemben a közönséggel, improvizációra is építve, esetenként interaktívan, a mindennapokból merítve a témát – hát, nem könnyű műfaj.
Szemléletváltozásra késztető helyzet, amivel élni kell tudni, ezért most már jó fél éve kipróbáltam magamat a humor új válfajában, és mondhatom, remekül meg- és feltaláltam magamat ebben a szituációban!
Azért is jó, ha a két csapat együtt lép színpadra, mert a fiatal nézők is megismerhetik a régi motorosokat, akik viszont a mi kedvünkért ülnek be, rácsodálkozhatnak a fiatal stand-up comedy világára is.

x_DSC9649– Kik segítik a munkátokat?

– A Showder Klubos Orosz György és Kállai Krisztina létrehozta a KO Média Stúdiót, ők szervezik a fellépéseket, amelyek jobbára Budapesthez kötnek, de egyre több vidéki helyen is fellépünk, terjed a hírünk. Hála Gyurinak és Krisztinának, remekül összeállított, jól megszerkesztett és flottul menedzselt előadóestek ezek, amelyek maximálisan kiszolgálják a nézők rekeszizom erősítő igényét.

– Kikkel lépsz fel?

– A Humortársulat tagjaival, Orosz Gyurin kívül – a teljesség igénye nélkül – Szőke Andrással, Beleznay Endrével, Somogyi Andrással, aki szintén Showderes, Tényi Anettel, Redeczki Máriával, Kővári Mátéval, a Csillag születikből, Erdei Sándor, alias Rokker Zsoltival.
A KO Média Stúdió Humortársulata a folyamatosságot testesíti meg a műfajban, mert az ismert, kedvelt és megszokott nagyágyúk a friss, új irányvonalat képviselő tehetségekkel együtt alkotnak valami egyedülállót. Egyik fő feladatunknak tekintjük a tehetséggondozást, amit bizonyít az, hogy már lehet velük találkozni a Rádiókabaréban, a Dumaszínházban, a Showder Klubban, minden szerdán itt a Bazár Klubban (volt Metró Klub), de például Óbudán, a Kerék vendéglőben, és a különböző rendezvényekre is már név szerint kérik fel őket.
Azt tartom, hogy nem konkurenciának kell tekinteni Őket, hanem a műfaj egészére kell vigyázni, hiszen rengeteg alkalom van, országszerte százszámra fesztiválok, rendezvények, így mindenki megtalálhatja a maga számítását, de éppen a sok fellépési lehetőség miatt nem engedhetjük, hogy felhíguljon a szakma, hogy a mennyiség a minőség rovására menjen.

– Mit csinálsz még a Humortársulati fellépéseken kívül?

x_DSC9652– Június 3-án indul a Nóta TV-ben az új vígjátéksorozatom, Édes otthon címmel, amely egy magyar család mindennapjairól szól – olyan Al Bundy-szerű -, és ami már nagy sikerrel ment le a Hálózat TV-ben, a sitcom, a szituációs komédia műfajban, s ezek a humoros történetek hétköznap többször feltűnnek majd a nap folyamán a televízió műsorán.
Most forgatjuk az új magazinműsoromat, ami abszolút politikamentes lesz, régi kollégáimat, barátaimat hívom meg, sztorizgatunk, adomázunk, a címe: Fűre lépni tilos! Szerepel benne például Forgács Gábor, mint Pityesz, de Kató néni is új ruhába öltözik, riporterként, sógörlként mutatkozik be.
A vendégem lesz Polgár Peti is a Class FM-ből, aki ismert dalok szövegét írja át viccesre, és mindig nagy sikert arat a hallgatók körében – hát, most láthatóvá is tesszük őt.
Remélem, mindkét műsorom sikeres lesz, és a nézők is megszeretik majd, minden esetre izgatottan várom a megmérettetést, hiszen visszatérek.

És mintha végszóra tervezték volna – a sikeres come back reményéről való beszélgetés közben – jeleznek, hogy megtelt a nagyterem, a nézők leültek, tehát, stand up! és induljon a comedy!

Fotó: Kaunitz Miklós
Sári Edina írása

(A cikk elején szereplő műsorokat és művészeket a teljesség igénye nélkül soroltam fel. S. E.)