Kutyás, túrás programok a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban

Terelőkutya-bajnokság, pásztortalálkozó, madármegfigyelés és több vezetett túra várja a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkba érkezőket a hétvégén.

Szombaton és vasárnap rendezik meg a hagyományos terelőkutya-bajnokságot a nemzeti park salföldi majorjában: a terelőversenyen induló kutyák – puli, mudi, pumi fajták – a major rackáit terelik gazdájuk irányításával, a megadott szabályok szerint. A kétnapos rendezvényen tenyészszemle, ösztönpróba és kiállítás is lesz, amelyen elnyerhető a Salföld Szépe díj.

A bajnokságot pásztortalálkozó, pásztorkutyák karaktertesztje, pásztorkutyák munkaversenye kíséri, illetve a pásztorművészet napjainkban született alkotásaiból rendezett kiállítás és népi játékok, rongybabakészítés várja az érdeklődőket.

Szombaton kerül sor Várpalotán a Thury-várban a Vadászati Kultúra Napjára, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a vadászhagyományok ápolásának fontosságára és a környezettudatos gondolkodás szükségszerűségére. A rendezvényen a Balaton-felvidéki Nemzeti Park is bemutatkozik.

A program keretein belül az érdeklődők 9 órától rövid kiránduláson vehetnek részt, amelynek során megismerkedhetnek a Derítő-tó élő- és madárvilágával, valamint megtekinthetik a Homokbányát, amely a rendezvény napján ingyenesen látogatható.

Ugyancsak szombaton nyárköszöntő geotúra indul a Tihanyi-félszigeten: az egykor tomboló vulkánok kráterei között sétálva, a vulkáni működés emlékét megőrző különleges sziklaalakzatokat megcsodálva Lóczy István képzett geotúra-vezető kíséretében fedezhetik fel a múlt és jelen tájába simuló összefüggéseket – ígérik a szervezők.

Őslények országa címmel a Bakonyban Róka József geotúra-vezető túráján megemlékeznek a résztvevők a bauxitbányászat miatt ledózerolt Iharkút faluról és lakosairól, majd az Őslények országába érkeznek, vagyis arra a területre, ahol a régészek számos dinoszauruszleletet tártak fel.

Forrás: MTI