Örkény-kiállítás nyílik a szegedi Fekete házban

Örkény Istvánnak, a magyar irodalom rendkívüli egyéniségének, a hazai groteszk próza megteremtőjének nyílik emlékkiállítása a szegedi Móra Múzeum helytörténeti kiállítóhelyén, a Fekete házban pénteken.

A 101 éve született Örkény Istvánt személyes tárgyain és kultikus művein keresztül mutatják be, az Örkény-világ kartondobozokból felépített labirintusában barangolhatnak az érdeklődők a kiállítóhely emeleti termeiben – tájékoztatta Medgyesi Konstantin, az intézmény sajtóreferense az MTI-t.

A tárlat első fele hagyományos formában, eredeti dokumentumokon, személyes tárgyakon, relikviákon és kéziratokon keresztül ismerteti az író életét. A kiállítás második fele – ahová egy trükkös ajtón keresztül léphetnek be a látogatók – interaktív elemek segítségével mutatja be Örkény István kultikus műveit. A Tóték világát a doboztenger és egy kerti vécé jeleníti meg, mely az Isten hozta, őrnagy úr! című filmadaptáció részleteit vetíti. Az egypercesek a kartondobozokon jelennek meg szokatlan formában és helyeken, Örkényre jellemző könnyedséggel – közölte a múzeum.

Örkény István abszurd humorával, groteszk írásaival a hazai irodalmi élet egyedi színfoltja: a szocialista rendszer ellentmondásait remekül szemléltetik világsikerű alkotásai. Ahogy ő fogalmazott, az igazságot egy groteszk szemvillanás segítségével jobban tudta érzékeltetni a világ legerősebb nagyítójánál is.

A december közepéig látható kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumból érkezett a csongrádi megyeszékhelyre, a szervezők célja, hogy a szegediek is megismerhessék Örkény István rendkívüli alkotásait és személyiségét.

Forrás: MTI