Tengerentúli együttesek és a Kelemen-kvartett az Esterházy Vonósnégyes Fesztiválon

Tengerentúli együttesek és a Kelemen-kvartett koncertjeivel várja a komolyzene kedvelőit csütörtöktől vasárnapig az Esterházy Vonósnégyes Fesztivál az ausztriai Kismartonban.

Ötödik alkalommal rendezik meg az Esterházy Magánalapítványok kulturális programjai keretében a fesztivált. Idén három egyesült államokbeli, egy kanadai és egy magyar kvartett lép fel. A koncertek helyszíne a kismartoni kastélynak „a vonósnégyes atyjáról”, Joseph Haydnról elnevezett, kiváló akusztikájú hangversenyterme.

A program csütörtökön este, az amerikai Escher Vonósnégyes fellépésével kezdődik. A 2005-ben alakult négyes először játszik Ausztriában.

Pénteken a műfaj „sztárjai” közé számító Orion String Quartet lép színpadra. A zenekar húsz év után először vendégeskedik Ausztriában. A kismartoni fesztiválra Wolfgang Amadeus Mozart, Bartók Béla és Robert Schumann szerzeményeivel a tarsolyukban érkeznek.

Szombaton a bostoni Jupiter Vonósnégyessel Benjamin Britten brit zeneszerző születésének századik évfordulóját ünnepli a fesztivál.

Vasárnap délelőtt a kanadai Afiara Quartet Sosztakovics, Beethoven és Jean Sibelius műveit szólaltatja meg.

Vasárnap este a 2009-ben alakult Kelemen-kvartetté a színpad. A magyar együttes Weiner Leó, Bartók Béla és Ludwig van Beethoven egy-egy vonósnégyesét adja elő.

Forrás: MTI